Venlo sluit zwembad Blerick en schrapt sport- en cultuursubsidies

Print
Venlo - Binnenzwembad De Wisselslag in Blerick sluit in 2020. Venlo snijdt in subsidies voor sport en cultuur. En de gemeente verwacht op korte termijn hulp van de provincie Limburg bij uitvoering van grote projecten in Venlo.

Dat zijn enkele punten die zijn opgenomen in de begroting van de gemeente Venlo voor de komende vier jaar. De gemeenteraad neemt begin november een besluit over de begroting waarin Venlo jaarlijks vijf à zes miljoen euro bezuinigt.

Zwembad
Volgens de gemeente Venlo verkeert zwembad De Wisselslag in slechte staat en zijn nieuwe investeringen in het bad onverantwoord. Er zou zo’n 4,5 miljoen euro nodig zijn voor renovatie. Het gemeentebestuur gaat met de politiek bespreken of er ter vervanging een nieuw bad moet komen. Het college is daar voorstander van, maar is voor een budget afhankelijk van de politiek. Omdat het Buitenbad Groot Venlo gebruikmaakt van de installaties van De Wisselslag, zal dit bad ook dichtgaan. Volgens het college van B & W kan het bad straks wel profiteren van een eventueel nieuw binnenbad.

Subsidies
Het gemeentebestuur is van plan de subsidies voor amateurcultuur- en sportverenigingen vanaf 2020 af te bouwen en per 2022 af te schaffen. Of deze kortingen daadwerkelijk doorgaan en in welke vorm wordt volgend jaar in samenspraak met de gemeenteraad besloten. Ook is vastgelegd dat de tarieven voor huur van binnen- en buitensportaccommodaties omhoog gaan.

Het Kunstencentrum in Venlo moet vanaf 2020 een kwart van de huidige subsidie inleveren. Dit betekent een korting van 222.000 euro. Op het budget van Museum Van Bommel van Dam wordt de komende twee jaar 350.000 euro bespaard.

Als sluitstuk van de begroting verhoogt Venlo de onroerendezaakbelasting (ozb) in 2019, 2020 en 2021 met een bedrag van 750.000 euro. Daar tegenover staat een verlaging van de rioolheffing met eenzelfde bedrag. Gemiddeld gaan de woonlasten in Venlo volgend jaar met 19,91 euro per huishouden omhoog.

Provincie
Venlo laat in de begroting weten dat de provincie Limburg de gemeente te hulp gaat schieten bij een aantal grote projecten. De verwachting is dat binnenkort een zogeheten bestuursakkoord gesloten wordt, waarin de risico’s bij projecten als ondertunneling van de Vierpaardjes, Q4 en Museumkwartier voor Venlo worden verlaagd.

Venlo moet bezuinigen omdat het eigen vermogen van de gemeente Venlo de afgelopen vier jaar met 40 miljoen euro daalde. Met name vanwege tekorten op het sociaal domein.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →