Volkert van der Graaf mag emigreren

Print
Volkert van der Graaf mag emigreren

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, wil in het buitenland gaan wonen. Afbeelding: ANP

Volkert van der Graaf, de man die in 2002 Pim Fortuyn doodschoot, hoeft zich niet meer fysiek te melden en is vrij om te emigreren. Dat bevestigt zijn advocaat naar aanleiding van een akkoord dat Van der Graaf en het Openbaar Ministerie (OM) vandaag hebben gesloten.

Volgens die afspraak hoeft Van der Graaf zich niet meer te melden bij de reclassering. Wel moet hij tot 2020 elke twee maanden een schriftelijk verslag per e-mail inleveren. Daarin moet hij onder meer rapporteren hoe het met hem gaat, maar ook vertellen over zijn huisvesting, dagbesteding en relatie. Dat heeft Willem Jebbink, de advocaat van Van der Graaf, tegenover deze krant bevestigd. Volgens hem is Van der Graaf 'dik tevreden' met het besluit. De zitting die morgen gepland stond gaat niet door."

De overeenkomst houdt in dat Van der Graaf kan emigreren, iets wat hij al langer van plan is. De Nederlandse Staat onderhandelt al weken met hem. 

Voorwaardelijk
De 48-jarige Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten. Hij moest zich sinds zijn voorwaardelijke vrijlating in 2014 elke zes weken melden. Dat was een van de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling, net als een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten. 

De rechter bepaalde in mei dat Van der Graaf, die aangaf te willen emigreren, zich niet meer hoefde te houden aan de opgelegde meldplicht bij de reclassering. De rechtbank was het met hem eens dat de voorwaarde niet meer zinvol is. De staat ging daartegen in beroep.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →