Oud-topman SGL moet 315.000 euro terugbetalen

Print
Oud-topman SGL moet 315.000 euro terugbetalen

In 2012 viel de FIOD binnen bij Guus de J. Afbeelding: Archief De Limburger

Oud-topman Guus de J. van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) moet 315.000 euro terugbetalen van zorggeld dat hij bij de instelling heeft verduisterd. Dat heeft de rechtbank Limburg dinsdag in de ontnemingszaak tegen De J. bepaald. Zijn partner Desiree T. moet 56.000 inleveren.

Deze uitspraken volgen op de vonnissen van een maand geleden, waarbij De J. werd veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf  en T. tot 8 maanden celstraf wegens verduistering van zorggeld. Volgens de rechtbank maakte De J. als topman van SGL zich daar vijf jaar lang schuldig aan en pleegde hij ook valsheid in geschrifte. T. werkte daar deels aan mee.

Lees ook: Oud-topman SGL moet 2,5 jaar de cel in

1,2 miljoen
Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat De J. 1,9 miljoen euro had verduisterd, maar de rechtbank acht 1,2 miljoen bewezen, waarvan 435.000 euro in samenwerking met T. Om verschillende redenen wordt van dat wederrechtelijk genoten voordeel slechts een deel ontnomen. Zo bepaalde het gerechtshof in Den Bosch al in augustus in een door SGL aangespannen civiele procedure dat De J. zijn oud-werkgever 280.000 euro moet terugbetalen. Daarin zit ook een vergoeding van een ton aan SGL voor het interne KPMG-onderzoek dat de instelling liet uitvoeren naar de praktijken van De J.

Van een deel van het voordeel dat zij door de verduistering genoten, profiteerden De J. en T. ook slechts tijdelijk, oordeelt de rechtbank. Dat geldt bijvoorbeeld voor de - door SGL betaalde - dure verbouwing van een villa in Thull voor privégebruik. Van de bijhorende tuinaanleg konden zij ook slechts genieten zolang ze er woonden. SGL verkocht de villa een tijd na de verbouwing.         

Luxeleventje
De oud-topman en zijn partner leidden een luxeleventje van het verduisterde geld, oordeelde de rechtbank in september. De J. kocht kunst, audiovisuele apparatuur en horloges. Daarnaast verwierf hij met zorggeld paarden voor privégebruik. Het Openbaar Ministerie wilde De J. 654.000 euro ontnemen, maar de rechtbank gaat daar met 315.000 euro flink onder zitten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen