Helft van Nederlandse vrouwen krijgt ongeneeslijke hersenziekte

Print
Helft van Nederlandse vrouwen krijgt ongeneeslijke hersenziekte

Afbeelding: iStock

De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen die nu van middelbare leeftijd zijn, krijgt later een beroerte, dementie of Parkinson. Dat concludeert Erasmus MC in Rotterdam in een onderzoek waar meer dan 12.000 mensen aan meededen over een periode van meer dan 25 jaar.

Vrouwen krijgen vaker dementie dan mannen, terwijl mannen vaker op jongere leeftijd een beroerte krijgen. Dementie, beroerte en Parkinson behoren tot de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en sterfte, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten die zijn gepubliceerd in het Britse medisch wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry (JNNP).

Niet goed te voorkomen
Volgens de onderzoekers zijn hersenziektes nog steeds niet goed te voorkomen of te behandelen. "Hoewel er in de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt in het beter begrijpen van de oorzaken van deze ziekten, blijven preventieve of therapeutische ontwikkelingen achter in vergelijking met andere veel voorkomende ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen'', zegt arts-onderzoeker Silvan Licher.

Tussen 1990 en 2016 volgden de onderzoekers ruim 12.000 personen, die aan het begin van de studie allen jonger waren dan 45. 48 procent van de vrouwen en 36 procent van de mannen in het onderzoek ontwikkelden in de loop der jaren een van de drie aandoeningen. Dementie komt onder vrouwen het meeste voor. Die hebben op hun 45ste een kans van 1 op 4 om de ziekte te ontwikkelen. Bij mannen is dat een kans van ongeveer 1 op 7.

'Meer dan één ziekte'
De gevolgde personen die werden getroffen door één van de hersenziektes hadden aan het begin van de studie vaker een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, diabetes type 2 of een last van een hoog cholesterol-gehalte. Hoewel de medische nadruk op middelbare leeftijd op sterfte door hartkwalen en kanker ligt, blijken hersenaandoeningen eveneens een belangrijke factor.

"Bovendien krijgen veel mensen meer dan één ziekte'', zegt onderzoeker Licher. "Er is veel overlap.'' Hoewel er weinig te doen is aan ziekten als Parkinson en dementie, speelt het leefpatroon van mensen wel een rol. Wie gezond eet, geen overgewicht heeft, genoeg beweegt, niet rookt en matig drinkt, heeft minder kans om een van de ziektes te krijgen, blijkt uit het onderzoek.