Friedesse Molen uitgegroeid tot toeristische trekpleister

Print
Friedesse Molen uitgegroeid tot toeristische trekpleister

Gedeputeerde Hubert Mackus en wethouder Stan Backus van de gemeente Leudal hebben onlangs de Friedesse Molen bezocht. De Provincie Limburg heeft net als het rijk als gemeente een belangrijke financiële bijdrage geleverd aan de restauratie van zowel de molen als het molenaarshuis. Afbeelding: VIA Leudal

Neer - 2018 gaat voor de Friedesse Molen in Neer de boeken in als een topjaar. De 14e eeuwse watermolen kreeg dit jaar al duizenden bezoekers meer.

Dat komt door de opening afgelopen lente van het gelijknamige eethuis met buitenterras in het volledige gerestaureerde molenaarshuis. Ook de nieuwe bewoners van dit huis zorgen - na 20 jaar leegstand - voor nieuw leven in en om dit pittoreske plekje in de gemeente Leudal. Door onder meer deze ontwikkelingen is de financiële positie van de stichting Friedesse Molen, die de watermolen als rijksmonument in stand houdt, verbeterd. Onder meer door het charity-diner in mei van dit jaar, een initiatief van Antoine Teeuwen als uitbater van Eethuis de Friedesse Molen.

Financiële bijdrage

Het charity-diner, waar zeventig gasten aan deelnamen gedurende twee dagen, heeft de stichting een flink bedrag opgeleverd. Het initiatief krijgt daarmee mogelijk een vervolg. Daarnaast groeit het aantal Vrienden van de Friedesse Molen, dat jaarlijks financieel of met diensten bijdraagt aan de instandhouding van de molen.

Volledig gerestaureerd

De Friedesse Molen werd in 2001/2002 voor circa € 1,5 miljoen volledig gerestaureerd maar ook maalvaardig gemaakt door de herbouw van de stuw in de Neerbeek. In de molen wordt sindsdien elke zondag graan gemalen zoals dat eeuwenlang gebeurde. Circa twintig vrijwilligers zijn hierbij betrokken, zoals molenaars en gidsen. Een en ander in samenwerking met heemkundevereniging Oos Naer. Resultaat is dat de molen is uitgegroeid tot een ware toeristische trekpleister.

Volle glorie

Het 300 jaar oude molenaarshuis vormt een ensemble met de molen en stond decennia leeg. Maar het pand staat er nu weer in volle glorie bij. Het is in ruim een jaar tijd volledig gerestaureerd door de gebroeders Bas en Ruud Boonen uit Neer. Bij die restauratie werd ook de carré-vorm van het molenaarshuis hersteld. Op de fundamenten van de in 1944 vernielde schuur werden twee nieuwe appartementen gebouwd. Voorts werd de wagenpoort, die toegang geeft tot de binnenplaats, weer opgemetseld. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen