Verzet Onderbanken tegen Awacs houdt aan

© Harry Heuts

Een ‘Awacs-vrij’ bestemmingsplan. Onderbanken weigert rekening te houden met Awacs in het plan voor bedrijventerrein Rode Beek. Dat ligt deels in Brunssum. Die gemeente maakt wel ruimte voor de vliegtuigen.

Geertjan Claessens

Eén bestemmingsplan, waaraan twee buurgemeenten ieder hun eigen invulling geven. Die vreemde situatie doet zich voor in Brunssum en Onderbanken. Onderbanken weigert principieel een vliegroute in te tekenen voor Awacs in het plan voor bedrijventerrein Rode Beek. Brunssum doet dat wel in haar stukje van het bestemmingsplan. Maar het zal praktisch voor piloten van de verkenningstoestellen onmogelijk zijn af te buigen voor ze de grens met Onderbanken oversteken.

In de praktijk maakt het ontbreken van de vliegroute weinig verschil. Volgens de regels mogen in die route geen obstakels zijn hoger dan 140 meter boven NAP.

BomenkapDie komen er ook niet: het bedrijventerrein ligt op maximaal 80 meter boven NAP. In het bestemmingsplan staat dat er geen gebouwen mogen komen van hoger dan 12 meter. En ook bomen zullen niet tot in de hemel groeien.

De bureaucratische strijd over de lijntjes op de kaart is dan ook vooral een principekwestie. Om die reden wilde Onderbanken ook geen vliegroute intekenen in het bestemmingsplan voor de Buitenring. Door de gevraagde lijntjes in te tekenen zou de gemeente het belang van een obstakelvrije vliegroute erkennen, waarmee mogelijk de weg vrij wordt gemaakt voor bosonderhoud (een eufemisme voor bomenkap) elders in de gemeente, waar bomen dichter bij de Awacs-basis staan.

BosonderhoudDefensie dringt al langer aan op bosonderhoud, maar ook dat weigert Onderbanken categorisch. De Brunssumse wethouder Jo Palmen (BBB Lijst Palmen, tevens jurist) vindt dat Onderbanken verplicht is de vliegroute in te tekenen.

Hij gaf de raad in overweging het bestemmingsplan niet aan te nemen als Onderbanken daar niet aan zou meewerken. De gemeenteraad van Brunssum stemde toch voor het plan. Alleen SP en bestuurspartij Progressief Akkoord (PAK) steunen de bezwaren van Onderbanken.

OverlastDe vliegroute komt niet op de kaart, maakt wethouder Peter Salden (Democraten Onderbanken) duidelijk. De uit Stein afkomstige wethouder foetert: "Voor ons is dit een principezaak. Als je hoort wat voor overlast de Awacs hier veroorzaken valt je niks meer in. En dan zeggen ze dat we hier in een stiltegebied wonen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal