Meevaller voor huizenbezitter en plan voor nieuw zwembad in Horst

Print
Meevaller voor huizenbezitter en plan voor nieuw zwembad in Horst

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Horst - De onroerende zaakbelasting (OZB) in de gemeente Horst aan de Maas wordt in 2019 voor het tweede achtereenvolgende jaar met 5 procent naar beneden geschroefd. Dat staat te lezen in de begroting voor het volgend jaar.

In 2018 is deze gemeentelijke belasting ook al eens met 5 procent gedaald. Reden: Horst aan de Maas wil dat het OZB-tarief meer in de pas loopt bij de rest van de gemeenten in de regio Noord-Limburg. In 2017 heeft de Horster gemeenteraad geconstateerd dat de OZB voor woningen wat aan de hoge kant was. Door deze belasting twee jaar op rij te verlagen met vijf procent, wordt dat nu gerepareerd. Voor gebouwen waar niet in gewoond wordt, verhoogt Horst aan de Maas de OZB-tarieven voor het tweede jaar op rij.

Reinigingsrechten
Daar komt bij dat de rioolheffing niet wordt verhoogd, volgend jaar. Alleen de tarieven voor de reinigingsrechten stijgen in 2019 met 2,4 procent. Voor een gemiddeld huishouden met meer personen betekent dit concreet een verhoging van 3,65 euro per jaar. 

Ook toeristen die een nachtje in Horst aan de Maas willen slapen, moeten in 2019 iets meer betalen. Het lage tarief van de toeristenbelasting stijgt van 84 eurocent per persoon per nacht in 2018 naar 86 eurocent per persoon per nacht in 2019. Het hoge tarief wordt ook duurder en gaat van 1,40 euro per persoon per nacht naar 1,43 euro.

Nieuw zwembad
Verder schrijft het Horster gemeentebestuur in de begroting dat er eind 2018, begin 2019 een plan moet liggen voor een nieuw te bouwen zwembad op locatie Afslag 10. 

"We overwegen een nieuw zwembad", zo laat het college van burgemeester en wethouders in de begroting noteren. "Mits dat - naast specifieke voordelen - een verbetering inhoudt ten opzichte van het huidige zwembad. Dus met meer en duurzame faciliteiten en met een exploitatie die past binnen de visie en functionaliteit van een nieuw zwembad. De huidige gebruikers mogen er niet op achteruit gaan." 

Omstreden
Dit zou betekenen dat het huidige zwembad De Berkel in hartje Horst na meer dan 46 jaar trouwe dienst moet verdwijnen. Burgers hebben zich echter al meerdere malen negatief over dit plan uitgesproken. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar heeft het comité 't Zwembad mót Bliêve nog gepleit voor behoud van het oude zwembad. De nieuwbouwplannen zijn omstreden. De toenmalige gemeenteraad heeft besluitvorming over het zwembad over de verkiezingen heen getild. En nu duikt het onderwerp weer op in de begroting. 

Ook de nabijgelegen sporthal De Berkel in Horst wordt, als de plannen in de begroting van 2019 werkelijkheid worden, verplaatst naar Afslag 10. De verplaatsing van het zwembad en de sporthal moeten dan volgens het college in 2021 hun beslag krijgen.

Vrachtwagens weren
Andere onderwerpen die het college in de begroting aansnijdt, zijn onder meer het doortrekken van de Greenport Bike Way richting Brabant, een onderzoek naar de mogelijkheid om vrachtwagens uit de dorpskernen te weren en een onderzoek naar de afritten van de A73. Die laatste zouden in potentie gevaarlijk zijn omdat daar ook veel kinderen komen. Preventieve maatregelen zouden nodig kunnen zijn. 

Verder blijft het college zich 'met realisme inzetten voor de komst van station Grubbenvorst-Greenport', zo staat in de begroting. Daarin wordt ook gesteld dat er géén grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten die maar kort in Nederland blijven wordt toegestaan in of nabij de dorpen. Het Horster college gaat voor tijdelijke huisvesting aan de randen van industrieterreinen of in de buurt van de bedrijven waar deze mensen werken.   

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →