Horeca en zorgwoningen in monumentale molen

Print
Horeca en zorgwoningen in monumentale molen

Afbeelding: Peter Schols

De Rothemermolen is verkocht. Er komen zorgwoningen en horeca in het monumentale pand.

Er is na jaren van leegstand een nieuwe eigenaar gevonden voor de monumentale Rothemermolen. Er komen straks luxe zorgwoningen en horeca in het pand, dat met nieuwbouw zal worden uitgebreid.

De nieuwe eigenaar van wat in de volksmond ook wel de Nieuwe Molen of de IJzeren molen genoemd wordt,  is Habenu-van de Kreeke Projecten BV uit Nuth. 

Zorgkamers
In het nieuwe complex komen straks elf zorgkamers. Het gaat om luxe kamers met een gemiddelde oppervlakte van 27 vierkante meter, die beschikken over een woon- en slaapkamer en eigen sanitaire voorzieningen. Daarnaast komen er ook elf luxe zorgappartementen, waar echtparen zelfstandig kunnen blijven wonen en tegelijkertijd een beroep kunnen doen op de zorg en de activiteiten die worden aangeboden.

Het zorggedeelte zal onder de naam Rothermermolen Residentie worden verzorgd door zorgaanbieder Nobamacare.

Rijksmonument
De zorgwoningen en een aantal gemeenschappelijke ruimten zullen met name een plekje krijgen in de nieuwbouw, die achter het bestaande pand komt.

Het casco van de oorspronkelijke molen, die op de Rijksmonumentenlijst staat, is in een eerder stadium al hersteld. De oude molen­installatie is daarbij weer in ere hersteld. Hier komt straks horeca. Die zal in dienst staan van het zorgcomplex, maar is ook beschikbaar voor gasten van buiten.

Medewerking
Er is bij de gemeente Meerssen een principeverzoek ingediend, waarbij het college wordt gevraagd medewerking te verlenen aan dit plan. De verwachting is dat die medewerking er wel gaat komen. De gemeente probeert al geruime tijd een nieuwe bestemming te vinden voor het historische pand, dat deel uitmaakt van het Buitengoed Geul & Maas, voorheen de Landgoederenzone.

Net als Maastricht en Valkenburg aan de Geul heeft de gemeente Meerssen de bestemmingsplannen een paar jaar geleden ‘opgerekt’ in de hoop ondernemers sneller enthousiast te krijgen om zich over een leegstaand monumentaal pand te ontfermen.

Olie
De molen wordt al genoemd in documenten uit  1381. Ze was toen in bezit van de Heren van Vaeshartelt. Tot ongeveer 1885 is de molen gebruikt voor het slaan van olie. Rond die tijd kwam er een graanmaalinrichting bij. Rond 1920 is het houten waterrad vervangen door een ijzeren rad en eindigde het olieslaan. De molen kwam zwaar beschadigd uit de oorlog en werd begin jaren vijftig volledig stilgelegd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →