Provincie geeft toestemming voor agropark

Print
Provincie geeft toestemming voor agropark

De voormalige LTS in NIjswiller, de plek waar het agropark moet verrijzen. Afbeelding: AirVision.nl / John Dummer

De provincie trekt haar twijfels over de haalbaarheid van het agropark in Nijswiller in. Het aangepaste plan krijgt het fiat.

Eerder plaatste de provincie nog grote vraagtekens bij de ideeën van de stichting ALP, die de vroegere LTS in Nijswiller wil verbouwen tot agrarisch leisurepark D’n Hoaf. Met een nadere onderbouwing van de plannen heeft de stichting de provincie echter kunnen overtuigen.

De gemeente Gulpen-Wittem laat de economische uitvoerbaarheid van het agropark ook zelf nog eens kritisch toetsen. "Het gaat om een investering van zeventien miljoen”, legt wethouder Jos Last uit. "Voordat we allerlei procedures in gang zetten, willen we wel zekerheid dat het allemaal realiseerbaar is.”

Informatieavond
Met de stichting is afgesproken dat de inwoners van Nijswiller op korte termijn worden bijgepraat over de laatste stand van zaken. Dat gebeurt komende maandag tijdens een informatieavond in het vroegere schoolgebouw.

Stichting ALP wil van de school een toeristisch centrum maken met als thema de landbouw en veeteelt in het Heuvelland. Er komen onder meer een kaasmakerij en een kleine, ambachtelijke ciderfabriek. Verder komt er een soort markthal waar agrariërs uit de omgeving streekproducten kunnen verkopen.

Hotel
Om het project een stevige basis te geven zijn ook twee commerciële onderdelen toegevoegd: een hotel met tachtig kamers en een supermarkt. De hal van dat toekomstige hotel kan straks door verenigingen uit Nijswiller worden gebruikt voor grotere evenementen. De gemeente inventariseert nog of daar in het dorp behoefte aan is. De verenigingen hebben zelf aangegeven dat zij eventueel ook wel naar het gebouw van de voetbalclub willen. Dat staat leeg nu SV Nijswiller onlangs is opgeheven.

Voor de supermarkt had zich in eerste instantie discounter Aldi gemeld. Die was voor de provincie echter onaanvaardbaar: het zou een te grote concurrent worden voor bestaande winkels in Gulpen, Vaals en Simpelveld. De keuze is nu gevallen op Jan Linders, dat er een veel kleinere winkel met het accent op streekproducten vestigt.

Wethouder Last benadrukt dat het voor de gemeente één samenhangend plan blijft: "Het is alles of niets.” De gemeente wil voorkomen dat de initiatiefnemers straks alleen de winstgevende onderdelen uitvoeren en de rest schrappen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →