Natuurgebied Stadsweide beoogde plek voor wildwaterkanobaan in Roermond

Print
Natuurgebied Stadsweide beoogde plek voor wildwaterkanobaan in Roermond

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Roermond - Natuurgebied Stadsweide, naast de stuw bij Roermond, is de meest geschikte locatie voor een wildwaterkanobaan. Watersportvereniging Nautilus gaat nu met onder meer Staatsbosbeheer in overleg over de haalbaarheid.

Een studie uitgevoerd in opdracht van Nautilus en in samenwerking met de provincie, wijst uit dat van vijf onderzochte plekken in Midden-Limburg de locatie bij de stuw in Roermond het meest geschikt is voor de aanleg van een wildwaterkanobaan van ruim 200 meter.

Onderzoek
"Voor een goede kanobaan heb je genoeg hoogteverschil in het water nodig", legt Rob Vrolijks uit. Hij is programmamanager bij de provincie van het actieplan waterrecreatie. "We hebben onder meer gekeken naar de stuw in Linne en de sluis bij Osen, waar het verval vier meter is, maar daar kon het niet. Al het water is daar nodig voor de waterkrachtcentrale. Daarop is gekeken naar de Noorderplas en de stuw bij Roermond. Daar is het hoogteverschil minder, maar uiteindelijk blijkt uit het onderzoek dat rechts van de stuw, bij de oude Maasarm, in onze ogen de kanobaan haalbaar is. De volgende stap is nu om met organisaties als Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied, in overleg te gaan om te kijken wat zij ervan vinden en wat mogelijk nog problemen zijn die aanleg in de weg kunnen staan."

Toevoeging
Watersportvereniging Nautilus ziet in een wildwaterkanobaan een welkome toevoeging op het watersportaanbod. "Er is maar één andere baan in Nederland en voor het overige moet je naar het buitenland. Met zo’n baan zullen we in staat zijn meer jeugd aan ons te binden, maar wordt ook het aanbod voor watersporters vergroot", vertelt Stijn Desserjer van Nautilus. "Het is overigens de bedoeling dat het een openbare baan wordt, waar iedereen gebruik van kan maken."

Lees ook: Roermond maakt werk van wildwaterkanobaan

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →