Scholen Gulpen kampen met tekort aan klaslokalen

Print
Scholen Gulpen kampen met tekort aan klaslokalen

Leerlingen van De Triangel en de Bernardusschool werken steeds meer samen.  Afbeelding: Luc Lodder

Gulpen - De basisscholen in Gulpen groeien als kool. Zowel De Triangel als de Bernardusschool krijgt steeds meer leerlingen. Het gevolg is dat de ruimte in het nieuwe schoolgebouw stilaan op raakt.

De Kindercirkel ruikt nog naar nieuw. Maar tijdens de vakantie is het schoolgebouw in Gulpen alweer verbouwd. Het complex aan de Willem Vliegenstraat biedt onderdak aan twee basisscholen: De Triangel en de Bernardusschool. En beide zitten in de lift. Samen hebben ze nu ruim vierhonderd leerlingen.

Het aantal leerlingen is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daardoor kampen de scholen opeens met een tekort aan klaslokalen. Inmiddels is een vergaderkamer omgebouwd tot extra lesruimte. Vergaderd wordt nu in het souterrain. De gemeente Gulpen-Wittem zoekt samen met schoolbestuur Innovo naar een permanente oplossing.

De groei van de twee scholen, die in het nieuwe gebouw nauw samenwerken, komt voor gemeente en schoolbestuur als een verrassing. Zij zoeken nog naar een verklaring.

Reijmerstok
"Eén oorzaak is wellicht de sluiting van de school in Reijmerstok”, zegt directeur Jos Vandewall, die beide scholen leidt. "De oudere kinderen gaan met de fiets naar Margraten, maar de jongste groepen zijn naar Gulpen gekomen. Dat is voor ons al bijna een groep extra.”

Wethouder Marion van der Kleij van onderwijs ziet nog een andere reden: "Ik heb de indruk dat beide scholen profiteren van het feit dat ze onder één dak zitten. Ouders met kinderen in het speciaal onderwijs moeten toch naar Gulpen rijden voor de Bernardusschool, en je ziet dat ze andere kinderen uit het gezin dan meteen maar meenemen naar De Triangel.”

Vandewall verwacht dat de scholen de komende jaren op het huidige aantal leerlingen blijven zitten. "Het is moeilijk te voorspellen voor welke school ouders tegenwoordig kiezen”, zegt hij. "Maar ik verwacht geen al te grote schommelingen meer.”

Verhuurd
De gemeente bekijkt welke gevolgen dat heeft voor de huisvesting van de scholen. Wellicht moeten er klaslokalen bij komen. Daar is in het souterrain in principe ruimte voor. Maar die lokalen zijn momenteel verhuurd aan welzijnsstichting Trajekt en de GGD.

De school wil de klassen in elk geval bij elkaar houden. "Ons systeem voorziet erin dat leerlingen van beide scholen voor bepaalde vakken samenkomen”, legt Vandewall uit. "Dan moet niet de ene groep boven zitten en de andere beneden.”

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee