Limburgse tieners gevaccineerd tegen agressieve meningokokken

In Urmond is voor Zuid-Limburg de aftrap gegeven van de grootschalige meningokokken vaccinatiecampagne voor tieners.© Rob Oostwegel

Om de meningokokkenepidemie in de kiem te smoren, worden alle Limburgse tieners gevaccineerd. Deze week is de eerste groep 14-jarigen aan de beurt. "Ik maak me geen zorgen, maar voor de zekerheid laat ik me toch maar inenten."

Marianne Slegers

Op de trappen van het Van der Valk hotel in Urmond staat een lange rij pubers te wachten tot het hun beurt is om te worden ingeënt tegen meningokokken. Lee Engels (14) is een van hen: "Ik laat me inenten omdat ik zeker wil zijn dat ik de ziekte niet krijg. Het deed geen pijn, het voelt een beetje als spierpijn.”

In Urmond werd gisteren voor Zuid-Limburg de aftrap gegeven van de aangekondigde grootschalige meningokokkenvaccinatiecampagne voor tieners. Omdat er momenteel een tekort aan vaccins is - daar wordt druk aan gewerkt - wordt dit jaar slechts driekwart van de 14-jarigen gevaccineerd. De rest komt volgend jaar aan bod. Van de 1007 tieners die gisteren in Urmond waren uitgenodigd, kwam maar liefst 92 procent opdagen.

Geen zorgenVier tafels met daaraan inentingsteams met feloranje hesjes van de GGD wachten de tieners op. Verpakkingen worden opengescheurd en in hoog tempo wordt iedereen gevaccineerd. Fenne Hendrickxs (14): "Ik maak me geen zorgen over meningokokken, maar vond het toch wel belangrijk om me te laten inenten, voor de zekerheid.”

Een van de coördinatoren, Inge Hendriks: "We merken dat er maar weinig ouders bezorgd zijn. Dat komt ook doordat er - in tegenstelling tot het HPV vaccin - geen broodjeaapverhalen de ronde doen over dit vaccin.” Anet Welsen, vaccinatiecoördinator regio Westelijke Mijnstreek: "We krijgen vooral bezorgde telefoontjes van mensen wiens kinderen nog níét zijn uitgenodigd.”

HersenvliesontstekingDe vaccinatiecampagne is onderdeel van een landelijke vaccinatie tegen meningokokken, een agressieve infectieziekte die een dodelijke hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan veroorzaken.

Sinds 2016 neemt de ziekte - met name variant W - toe. Christian Hoebe, hoogleraar infectieziektebestrijding aan de Universiteit Maastricht en afdelingshoofd bij GGD Zuid-Limburg: "Er is sprake van een epidemie. In 2018 waren er tot nu al veertien besmettingen in Limburg, tien hiervan van het type W. Bij drie gevallen in Limburg was er een dodelijke afloop.’’

Landelijk waren er in 2018 tot nu honderd besmettingen, achttien mensen zijn overleden. In Zuid-Limburg zijn in totaal 3754 uitnodigingen verstuurd aan 14-jarigen. In Noord-Limburg is maandag al begonnen. Daar werden 3792 tieners uitgenodigd.

Media-aandachtNaast deze gratis vaccinaties is, mede door alle media-aandacht, ook een run ontstaan op de vaccins door mensen die buiten de doelgroep vallen. Zij moeten 90,70 euro betalen voor het vaccin. Honderden Limburgers staan inmiddels op een wachtlijst hiervoor, vertelt Hoebe. "Ook hier hebben we momenteel niet voldoende vaccins voor.”

In mei werd al begonnen met de meningokokken ACWY-vaccinatie voor peuters vanaf veertien maanden. Tieners tussen de 14 en 18 zijn het vaakst drager. Deze ronde zijn alle jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 opgeroepen, volgend jaar volgen alle andere jongeren van 14 tot 18 jaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal