Heineken-ontvoerder Frans Meijer neergeschoten

Print
Heineken-ontvoerder Frans Meijer neergeschoten

Politie bij De Wittenkade in de Staatsliedenbuurt. Afbeelding: ANP

De man die dinsdagochtend in Amsterdam door een motoragent is neergeschoten, is Heineken-ontvoerder Frans Meijer (65).

Dat bevestigen bronnen aan het Algemeen Dagblad. 

Achtervolging
De politie kwam af op een melding van een verdachte situatie in de Staatsliedenbuurt. De motoragent sprak daar twee mannen aan, die het op een lopen zetten. Daarop startte de agent de achtervolging.

Toen de agent ter hoogte van de De Wittenkade bij één van de twee mannen een vuurwapen zag, schoot hij Meijer neer. De tweede verdachte gaf zich over. Beide mannen zijn aangehouden. De politie heeft een pistool in beslag genomen en doet verder onderzoek. 

Freddy Heineken
Meijer geldt als een bekende onderwereldfiguur. Samen met Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard en Martin Erkamps ontvoerde hij biermagnaat Freddy Heineken in 1983. 

Tijdens de ontvoering zou Meijer regelmatig rond etenstijd in de kroeg hebben geroepen: 'Jongens, ik ga Heineken eten geven.' Pas later werd duidelijk dat het geen grap was. 

Na de Heinekenontvoering werd Meijer voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum gebracht. Hij wist te ontsnappen en vluchtte naar Paraguay, waar hij een restaurant runde met zijn vrouw.  Hij kreeg er drie kinderen. 

Losgeld
Nadat Peter R. de Vries Meijer in Paraguay opspoorde, werd hij in 1995 gearresteerd. Na een lang juridisch gevecht werd hij pas in 2002 aan Nederland uitgeleverd. Meijer bleek zich tot het christendom te hebben bekeerd. Zijn deel van het Heinekenlosgeld beweerde hij verbrand te hebben. 

In 2005 werd Meijer vrijgelaten. Over zijn laatste jaren is weinig bekend. Zijn advocaat reageert verrast op het schietincident. "Ik hoor het net op de radio."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →