'Circuit Zandvoort nagenoeg geschikt voor Formule 1'

Print
'Circuit Zandvoort nagenoeg geschikt voor Formule 1'

Max Verstappen tijdens driftdemo bij de Jumbo Familie Racedagen op het Circuit Park Zandvoort. Afbeelding: ANP/Robin Utrecht

Circuit Zandvoort hoeft maar enkele kleine ingrepen uit te voeren om het weer geschikt te maken voor een grand prix in de Formule 1. Dat zegt racedirecteur Charlie Whiting van de internationale autosportfederatie FIA op de website Autosport.

"Minimale veranderingen zijn nodig'', aldus Whiting, die onlangs een inspectie uitvoerde op de racebaan in de duinen, waar Niki Lauda in 1985 de laatste winnaar was van de Grote Prijs van Nederland.

Hij benadrukte dat alleen de lay-out van het circuit is beoordeeld. "Over commerciële zaken ga ik niet. Ik heb het circuit puur bekeken vanuit veiligheidsaspecten en geschiktheid voor de moderne Formule 1-wagens en dan ik zie ik veel potentie."

Rentree haalbaar
Circuit Zandvoort wil graag de Formule 1 terug en heeft daarvoor al plannen ontvouwd. Een rentree is haalbaar, maar dat vergt investeringen van vele miljoenen euro's. De kosten zitten in elk geval niet in aanpassingen van het circuit, blijkt uit de inspectie van Whiting. "Er is een mooi recht stuk en de historische elementen kunnen goed behouden blijven.''

Naast Zandvoort aast ook het TT Circuit in Assen op een Formule 1-race. Dat heeft alles te maken met de populariteit van Max Verstappen. In Drenthe wordt eveneens hard gewerkt aan het realiseren van de plannen. Een stichting heeft al onderhandeld met het management van de Formule 1.

Racedirecteur Whiting heeft eerder dit jaar het circuit in Drenthe bezocht en daar ook een positief oordeel over gegeven.