Broers Moszkowicz geschokt door twijfels over kampverleden vader

Print
Broers Moszkowicz geschokt door twijfels over kampverleden vader

Bram Moszkowicz en zijn broer Max jr. Afbeelding: Video still De Wereld Draait Door

Bram Moszkowicz en zijn broer Max jr. zijn geschokt door het feit dat er mensen in Maastricht zijn die twijfelen aan het kampverleden van hun vader Max. Dinsdag verscheen biografie 'De Bokser' over de beroemde advocaat.

In het boek is volgens de broers te lezen dat de Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer Moszkowicz sr. een 'commerciële holocaust exploitant' noemt. 

Verontwaardigd
Bronzwaer vermoedt dat Moszkowicz korter in verschillende concentratiekampen zat dan hij heeft gezegd. Bram: "Papa heeft het kampnummer op zijn arm getatoeëerd staan, waar komt dat dan vandaan?" De broers reageerden in tv-programma De Wereld Draait Door verbolgen over Bronzwaers veronderstelling dat hun vader het nummer zelf op zijn arm heeft laten zetten.

Marcel Haenen, schrijver van de biografie, stelt dat hij zo’n tachtig personen heeft geïnterviewd voor het boek. Hij twijfelt niet aan de echtheid van Moszkowicz' verhaal, omdat de Duitsers precies hebben bijgehouden wie op welke dag in welke barak verbleef. Haenen sprak aan de hand daarvan met kampgenoten van de advocaat. Bovendien heeft hij bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) een dagboekje van Moszkowicz teruggevonden, dat onder een pseudoniem werd bewaard.

Jodenhaat
Volgens Bram en Max jr. is en was het antisemitisme in Limburg groot, voor en ná de oorlog. Volgens hen kwamen er na de oorlog mensen aan de balie bij hun vader die zeiden: 'Ze zijn jou vergeten in de oorlog'. Haenen kreeg tijdens zijn onderzoek bij het archief in Maastricht te horen dat Moszkowicz niet in een kamp heeft gezeten. Haenen: "Ik ben erg benieuwd naar de reacties van die mensen op het boek."

Moszkowicz kon volgens zijn zoons zelf nauwelijks praten over de holocaust. "Op dat vlak was hij emotioneel incontinent. Hij vertelde weinig, wilde ons niet psychisch belasten."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →