Deputé start petitie tegen schrappen regeling zonnepanelen

Gedeputeerde Eric Geurts.© De Limburger/Loraine Bodewes

PvdA-deputé Eric Geurts uit Brunssum is een petitie gestart tegen het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Daarmee kunnen bewoners het tegoed aan opgebouwde zonne-energie verrekenen met hun stroomverbruik. Het kabinet wil de vergoeding in 2020 vervangen door een 'terugleversubsidie'.

Redactie

Hoe die eruit gaat zien is nog niet duidelijk, maar daardoor wordt het voor bewoners zeker niet beter, stelt Geurts.

OnbetrouwbaarVolgens hem toont de overheid zich daarmee een onbetrouwbare partner. "Het Rijk moet niet gedurende de rit de regels veranderen. We hebben gestimuleerd dat mensen investeren in zonnepanelen. Dat hebben veel mensen gedaan, met de verwachting dat ze die in een bepaalde tijd zouden terugverdienen. Die komen nu bedrogen uit. Ze hebben minder voordeel van hun zonnepanelen en schone energie wordt zwaarder belast.

Hij vindt dat de overheid juist het vertrouwen van burgers moet proberen te winnen in een langdurig proces als de energietransitie. "Daaraan moet Nederland een bijdrage leveren. Dit is niet bevorderlijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen."

NetwerkGeurts startte de petitie in eerste instantie als privépersoon, maar staat er ook achter als de deputé die sinds deze week verantwoordelijk is voor duurzaamheid. Die post nam hij over van de afgetreden deputé Bob Ruers (SP). Behalve door de petitie probeert Geurts ook via zijn politieke netwerk in de provincie en Den Haag zijn doel te bereiken. "We hebben nu een eenvoudige regeling. Wat is simpeler dan die gewoon te behouden. Door de regeling te veranderen maakt de overheid het moeilijker te investeren in duurzame energie en ontmoedigt de omschakeling, vindt Geurts.

Zelf heeft Geurts ook een aantal zonnepanelen op zijn Brunssumse dak liggen. Hoeveel dat er zij wil hij net zeggen. "Het maakt niet uit wat ik persoonlijk heb. Maar ik ben een duurzame jongen. Mijn woning is helemaal energieneutraal."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal