Van nul tot nu

Print
Van nul tot nu

Afbeelding: Illustratie van Martin van de Weerden

Ieder week schrijft geschiedenisdocent Martin van der Weerden voor VIA Heerlen de rubriek 'Van nul tot nu'. Daarin beschrijft hij een stukje geschiedenis van Parkstad. Deze week: Herzogenrath door Belgen bezet.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Duitsland ten westen van de Rijn door buitenlandse troepen bezet. Een zware tijd voor de bevolking. 

Na ruim vier jaar massaal bloedvergieten zwegen op 11 november 1918 de wapens. Duitsland had verloren. Er kwam meteen een omvangrijke terugtocht van hongerige, zwaar vermoeide Duitse soldaten op gang. Duizenden zochten in de omgeving van Herzogenrath voor korte tijd onderdak. Een bijna onmogelijke taak voor de plaatselijke bevolking die zelf honger leed. Alleen al in deze gemeente waren 140 mannen gesneuveld. De tijd om de wonden te likken kreeg men niet. Duitsland kreeg de schuld van de oorlog en o.a. Herzogenrath werd door Belgische troepen bezet. Zij zouden, afgewisseld met Franse troepen, 8 jaar blijven. De kosten van de bezetting moest de gemeente zelf betalen. 

Uit voorzorg verzamelde het Duitse gemeentebestuur alle wapens die nog onder de bevolking waren en bewaarde ze in de burcht. Al snel werden deze wapens door de bezetters naar Aken getransporteerd, waarna niemand ze nog heeft terug gezien. Er werd een avondklok ingevoerd. Het treiteren van de bevolking werd nu dagelijkse kost. Men moest zelfs voor familiefeesten toestemming vragen. De betere woningen werden in beslag genomen. Het meubilair was daarna vaak niet meer te gebruiken. Alle ambtenaren hadden tegenover de bezetters de groetplicht. De beperkte brandstof en levensmiddelen moesten met de bezetter gedeeld worden. In 1923 werd het Duitse spoorwegnet overgenomen door een Frans-Belgisch bedrijf. Ook mijnen en fabrieken kwamen onder leiding van de bezetters. Verzet werd hard bestraft. Een mijndirecteur kreeg twee maanden gevangenisstraf en een boete van 11 miljard mark. Dat het Duitse geld toen niets waard was, was een zwakke troost. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →