'Ik vond me altijd te verlegen voor een missverkiezing'

Print
'Ik vond me altijd te verlegen voor een missverkiezing'

Lysoina Vigelandzoon staat binnenkort in de finale van de Miss Benelux-verkiezing. Afbeelding: Roel Valkenborgh

Een carrière als model streeft zij niet na. Ze vond zich zelfs te verlegen om aan een missverkiezing mee te doen. Toch staat de 22-jarige Lysoina Vigelandzoon uit de Heerlense wijk Nieuw-Einde in de finale van de verkiezing ‘Miss Benelux 2018’. “Ik ben nog niet zenuwachtig, maar dat komt vast nog!”

De dochter van een Curaçaose moeder en een Surinaamse vader is geboren en opgegroeid in Heerlen. Reizen zit haar in het bloed, getuige de vele koelkastmagneten in haar keuken. Het is dan ook niet gek dat zij na haar mbo-opleiding toerisme verder is gaan studeren aan de Hogeschool Zuyd. Daar zit zij in het tweede leerjaar van de opleiding ‘facility management’. “Een heel brede opleiding die veel mogelijkheden biedt in de toeristische sector”, legt ze uit. “Ik houd er vooral van om met kinderen of oude mensen om te gaan”, zegt de goedlachse Heerlense, die naast haar studie ook voor een bureau werkt dat kinderanimatie verzorgt.

Overstag
Tijdens een stage op Curaçao is het idee geboren om mee te doen aan een missverkiezing. “Mijn nichtje is model en leidt kinderen op die ook model willen worden. Ik ben een keer met haar meegeweest en heb gemerkt dat dit niks voor mij is. Ik vind het wel leuk om met mensen contacten te maken.” Haar tante stelde toen voor om een keer mee te doen aan een missverkiezing. “Ik vond me altijd veel te verlegen voor zoiets”, lacht Lysoina, “maar ik vond het leuk om eens iets nieuws te proberen.” Lang zocht ze naar een geschikte competitie: “Ik wil niet meedoen aan een wedstrijd waar torenhoge kosten voor deelnemers en publiek bij komen kijken, of waar gestemd kan worden via dure sms-nummers. Miss Benelux, georganiseerd door het Belgische model Stephanie Moreel, sprak mij daarom aan.”

Spanning
Na het invullen van haar motivatie via de website van de organisatie, werd zij uitgenodigd om auditie te komen doen. “Dat was heel spannend! Ik had veel last van zenuwen, maar gelukkig klikte het in de wachtruimte meteen met mede-kandidate Shamina. Mijn zenuwen waren meteen en stuk minder. Toevallig staan we nu ook beiden in de finale, samen met acht andere meisjes.” 
Tijdens haar auditie en de pre-judging (een soort generale repetitie, TF) doorliep Lysoina de gebruikelijke proeven van voorstelronde via bikinironde en catwalk tot aan de talentenronde waarin ze ‘Proud Mary’ van Tina Turner zingt. “Maar het is geen vleeskeuring, wat sommige mensen hierover ook denken. Ik vind dat je trots mag zijn op jezelf en je lichaam. Mijn familie en vrienden steunen mij hierbij. Mijn vader is meegeweest naar de auditie, met mijn moeder en zusje ben ik de jurk voor de finale gaan kopen en mijn vrienden steunen mij tijdens de audities en mijn promotie-acties.”

Finaliste
Waar en wanneer de finale gaat plaatsvinden, is nu nog niet bekend. Lysoina is de enige Limburgse finaliste. Is er sprake van een ‘catfight’ onder de dames? “Nee, zeker niet!”, lacht ze hartelijk. “We zijn juist heel lief voor elkaar. We hebben een groepsapp waarin we tips uitwisselen en elkaar helpen in de voorbereiding.” Om volgers op Facebook en sponsoren te vergaren, is Lysoina aanwezig op diverse evenementen in Heerlen, zoals de open dag van Schunck en bij de onthulling van de opgeknapte ‘reuzenletters’ op de rotonde bij het Maankwartier (zaterdag 6 oktober om 13:30 uur). Op haar Facebookpagina ‘Finaliste Miss Benelux 2018 Lysoina Nr. 4’ heeft ze onlangs een door haar moeder gebakken taart verloot onder haar ‘likes’. 

“Ik vind het leuk om erbij te zijn, voor de ‘fun’. Ik zou geen model van beroep willen worden, maar ik houd van het reizen en met mensen in contact komen. Laat dus gerust een like of berichtje achter op mijn Facebookpagina!”, besluit de Heerlense finaliste. 
Voor meer informatie zie de website  www.missbenelux.eu’ en Lysoina’s Facebookpagina.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →