Omroepen boos: 'NPO steekt onnodig miljoenen in Radiohuis'

Print
Omroepen boos: 'NPO steekt onnodig miljoenen in Radiohuis'

Afbeelding: ANP

KRO-NCRV en AVROTROS hebben officieel bezwaar aangetekend tegen plannen van de NPO voor een ‘gedwongen’ verhuizing van Radio 2 en Radio 5. Daarvoor is een verbouwing gepland die ‘onnodig’ miljoenen zou kosten.

De NPO zegt op zijn beurt juist voor de meest kostenefficiënte oplossing te hebben gekozen. Vrijdag wordt de klacht behandeld door een onafhankelijke geschillencommissie.

Studio’s Radio 2 en Radio 5
De studio’s van Radio 2 en Radio 5 zijn al jaren te vinden in het Hilversumse AKN-gebouw, maar de NPO wil ze allen onderbrengen in het Radiohuis (in het pand van de NPO) op het Mediapark. Bij de omroepen is die kwestie omstreden. Verenigd als College van Omroepen (CVO) stuurden zij afgelopen juli een kritische brief naar de NPO. Nu brengen twee omroepen, KRO-NCRV en AVROTROS, het verzet naar een hoger plan door naar de geschillencommissie te stappen.

'Pijn zit in de kosten'
Uit diverse achtergrondgesprekken blijkt dat de pijn hem vooral zit in de kosten. De verbouwing van het Radiohuis – reeds het onderkomen van Radio 1, 3FM en Radio 4 – zou miljoenen gaan kosten in een tijd van forse bezuinigingen op en ontslagen bij de publieke omroep, zo luidt de kritiek. De verhuizing is ook ‘onnodig’, omdat Radio 2 en Radio 5 al jaren naar tevredenheid gehuisvest zijn in het AKN-gebouw (eigendom van KRO-NCRV en AVROTROS) aan de Hilversumse ‘s-Gravenlandseweg. ‘Dit is dus puur een prestigeproject van de NPO’, klinkt het.

Reactie KRO-NCRV
KRO-NCRV wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan, alleen bevestigen dat de klacht vrijdag dient voor de geschillencommissie. Een woordvoerder van AVROTROS wil nog kwijt: "De NPO moet zuinig zijn op zijn mensen en middelen en dat gebeurt in onze ogen nu onvoldoende.’’ Een uitspraak van de geschillencommissie is overigens niet bindend. Een volgende stap zou de gang naar de bestuursrechter zijn.

Reactie NPO
"We hebben diverse opties bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat dit de meest kostenefficiënte oplossing is’’, stelt een woordvoerder van de NPO. "De studio’s en werkruimtes van NPO Radio 2 en 5 in het gebouw van AKN zijn aan vervanging toe. Door alle zenders in het NPO-gebouw bij elkaar te brengen, kunnen zaken als studio’s, noodstroomvoorziening en beveiliging worden gedeeld. We willen graag samen met de omroepen deze efficiencyslag maken en een kostbare bezwaarprocedure vermijden.’’

De woordvoerder voegt daaraan toe: "AVROTROS heeft zelf besloten om het AKN-gebouw te verruilen voor het gebouw van de Wereldomroep én Vondel CS in Amsterdam. De leegstand in het AKN-gebouw is niet aan de NPO te wijten. Wij denken dat onze afweging op goede gronden is gebaseerd. We wachten het advies van de geschillencommissie af.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →