Chocolade is echt gezond, zeker tijdens de wintermaanden

Print
Chocolade is echt gezond, zeker tijdens de wintermaanden

Afbeelding: iStock

Chocolade maakt gelukkig. Dat wordt bij hoog en laag beweerd door zoetekauwen én wordt nu ook bevestigd door de wetenschap.

Volgens onderzoekers van de Duitse Maarten Luther-Universiteit (MLU) en het Max Rubner-Institut werkt chocolade uitstekend tegen de winterblues. Ze hebben ontdekt dat cacaobonen, cacaoboter, cacaopoeder en pure chocolade een bron van vitamine D2 zijn, iets waar we tijdens de wintermaanden allemaal nood aan hebben. 

Dat zegt ook voedingsdeskundige Gabriele Stangl van het MLU. "Veel mensen raken moeilijk aan genoeg vitamine D. Dat probleem wordt tijdens de winter alleen maar groter.'' Door het gebrek aan zonlicht loop je immers snel een vitamine D-tekort op, dat behalve voor chagrijnige gezichten ook voor een wankelend immuunsysteem zorgt. 

Nog volgens Stangl krijgen mensen zowat 90 procent van hun vitamine D van de zon. Met de juiste voedingsmiddelen kan je de voorraad vitamine D wel aanvullen. En één van die voedingsmiddelen is dus pure chocolade. Het is niet echt een verrassing, maar melkchocolade en witte chocolade bevatten al heel wat minder vitamine D. 

Af en toe een reepje
Stangl waarschuwt nog dat het géén goed idee is om onbeperkt van de lekkernij te eten, maar af en toe een reepje kan dus geen kwaad. Andere voedingsmiddelen die een handje kunnen helpen: vette vis zoals tonijn of sardientjes, yoghurt, melk, kaas, eieren en sinaasappelsap.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →