Gemeenschapshuis Merpati definitief dicht door Satudarah

Print
Gemeenschapshuis Merpati definitief dicht door Satudarah

Afbeelding: Rob Oostwegel

Sittard - Het gemeenschapshuis van Stichting Merpati aan de Borrekuilstraat in Geleen gaat definitief dicht.

De rechtbank Maastricht heeft het bezwaar van de Molukse stichting afgewezen. De sluiting van het centrum was aangezegd door burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen vanwege de activiteiten van Satudarah die daar geruime tijd hebben plaatsgevonden.

Alternatieve locatie
De gemeente is in overleg met Merpati over een alternatieve locatie, opdat de sociaal-culturele activiteiten van de stichting kunnen blijven doorgaan. Maar daarvoor moet het gebouw aan de Borrekuilstraat eerst uit het criminele circuit worden gehaald.

Volgens de gemeente hebben de gesprekken over een andere locatie nog niets opgeleverd, omdat eerst de uitspraak van de rechtbank moest worden afgewacht.

Drugs
Cox is overgegaan tot sluiting op grond van de Opiumwet. In het pand is in harddrugs gehandeld tijdens Satudarah-bijeenkomsten. Maar door die ontmoetingen heimelijk te filmen en af te luisteren kwam de politie er ook achter dat er sprake is geweest van mishandeling en gijzeling.

Volgens advocaat Maurice Sprenkels van de stichting is sluiting overbodig nu de motorclub landelijk is verboden en enkele lokale kopstukken vastzitten. "De kans op illegale activiteiten bij Merpati is nihil", betoogde hij twee weken geleden op voor de rechtbank. Volgens hem kon Merpati ook niet weten wat zich allemaal afspeelde in het gebouw vanwege de gesloten cultuur en zwijgplicht binnen Satudarah.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →