Nederlandse caravans door modderstroom gegrepen in Marokko

Print
Nederlandse caravans door modderstroom gegrepen in Marokko

Niet alleen de camping maar ook het zwembad veranderde in één grote modderpoel. Afbeelding: AD/Acsi

Een kampeerreis door Marokko is voor zo'n veertig Nederlanders letterlijk uitgedraaid op een nachtmerrie. Ze werden in hun slaap verrast door hevige water- en modderstromen veroorzaakt door noodweer.

"Er vielen gelukkig geen slachtoffers maar de impact en schade aan auto's en caravans is dusdanig dat we de rondreis hebben afgebroken'', zegt Pieter Melieste van Acsi Kampeerreizen.

De Nederlandse kampeerders - negentien stellen en een reisleider - stonden op een camping in een bergachtig gebied in de buurt van Marrakesh. De bewuste plek werd zaterdagnacht tussen middernacht en 03.00 uur getroffen door het noodweer. 

Meegesleurd
"Binnen de kortste keren ontstonden water- en modderstromen die met donderend geraas van de berghellingen naar beneden kwamen. Het natuurgeweld was zo hevig dat sommige caravans werden meegesleurd. Het roodbruine water stond uiteindelijk zo'n halve meter hoog'', licht Melieste toe. 

Slachtoffers bleven wonderwel uit maar de impact van het noodweer was groot, zegt hij. "Het moment zelf was bijzonder heftig, zo vertelde onze reisleider. Zó heftig dat we besloten de reis af te breken. Buitengewoon vervelend omdat de deelnemers pas halverwege hun 42-daagse rondreis waren.''

Flink beschadigd
De materiële schade door de water- en modderstromen is volgens hem ook groot. De deelnemers aan de kampeerreis werden daarom dezelfde nacht nog ondergebracht in een hotel. "Een aantal caravans is flink beschadigd, sommige auto's doen het niet meer omdat de motor onder water heeft gestaan'', zegt Melieste.

Een deel van de groep Nederlanders keert volgens hem noodgedwongen terug per vliegtuig. "Het gaat om tien personen. De eerste zijn gisteren gerepatrieerd, de rest volgt vandaag en morgen. Dit is afhankelijk van het opnemen van de schade door de verzekeraars.''

Van de overige deelnemers aan de kampeerreis is een aantal alweer rijdend onderweg naar Nederland. "Sommige alleen per auto omdat ze de caravan hebben moeten achterlaten'', zegt Melieste. 

Calamiteitenfonds
Campingspecialist Acsi bestempelt het incident als een calamiteit en meldde die naar eigen zeggen aan bij het Calamiteitenfonds. Dat fonds moet nu beoordelen welke schade er vergoed wordt. "Dat gaat over zowel de materiële schade aan auto's en caravans als over niet genoten vakantiedagen.'' 

Melieste omschrijft de volledig georganiseerde kampeerreis als eentje van het soort zoals in de populaire tv-serie We zijn er Bijna! van Omroep Max. Daarin worden 44 Nederlandse kampeerders gevolgd die met auto en caravan of camper in groepsverband een rondreis maken.   

Minstens vijf doden
Het noodweer van de voorbije dagen was volgens Marokkaanse media plaatselijk en eiste minstens vijf mensenlevens waaronder dat van een peuter. Het zuiden van Marokko lijkt het zwaarst te zijn getroffen. 

De water- en modderstromen veroorzaakten paniek onder de plaatselijke bevolking en richtten grote schade aan, zo is te zien op video's en foto's op sociale media en YouTube. Straten veranderden in kolkende rivieren die alles meesleurden. Ook buurland Algerije werd getroffen door het natuurgeweld. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →