Nedcar schrapt nog dit jaar 1000 banen

© Ermindo Armino

Bij VDL Nedcar vervallen per november zo’n duizend banen. Dit is volgens ingewijden het gevolg van een aanzienlijke productiebeperking komend jaar.

Frans Dreissen

BMW laat naar verluidt tussen de 40.000 tot 60.000 auto’s minder bouwen in Born. Nedcar wil het nieuws bevestigen noch ontkennen.De turbulentie op de automarkt – dieselcrisis, nieuwe emissietests, internationale handelsconflicten – dwingen BMW tot voorzichtigheid. Het concern heeft net als andere autofabrikanten, last van annuleringen en een stevige rem op de vraag naar nieuwe auto’s. In alle BMW-fabrieken wordt de productie beperkt, zo maakte het concern eerder bekend. De nadruk ligt op winstgevendheid.

ReductieVDL Nedcar krijgt als ‘uitzendkracht’ voor BMW volgend jaar een forse reductie van zo’n 40.000 tot 60.000 Mini’s en BMW X1 voor de kiezen. Dat is een kwart van de circa 220.000 auto’s die dit jaar in Born worden gebouwd. Nedcar zal met zijn flexibele schil van medewerkers, moeten meebewegen. In het verleden gebeurde dat vooral bij het opschalen van de productie en nu dus bij het afschalen.

Een mogelijk harde brexit eind maart zou de productiepijn in Born ietwat kunnen verzachten. In dat geval gaan de fabrieken in Oxford vier weken dicht; met vervroegde zomerpauze.Lees meer: Flexibiliteit, een balanceeract op hoog niveau bij Nedcar

AchterstandAls gevolg van verstoringen aan de band en deels ook de stakingen, heeft VDL Nedcar dit jaar een achterstand opgelopen van circa 5000 auto’s. Die productie vindt nu elders plaats. Dat betekent dat VDL Nedcar al in november afscheid neemt van zo’n 1000 van in totaal ruim 7000 medewerkers.TijdelijkIets minder dan de helft van alle medewerkers in Born heeft een tijdelijk of een uitzendcontract. Verder worden de werkroosters aangepast. De resterende zaterdagdiensten van dit jaar zouden komen te vervallen en de werktijd in de productie gaat weer terug naar een reguliere acht uur per dag.

VDL Nedcar kondigde dat laatste vorige week al aan in een interne mededeling, zonder daarbij concrete data te noemen. De directie wil op dit moment geen commentaar geven op de ontwikkelingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal