Horster dorpsscholen in de knel door krimp

Print
Horster dorpsscholen in de knel door krimp

De Weisterbeek heeft nieuwbouw nodig, maar het Junior College komt leeg te staan. Afbeelding: mara van den oetelaar

Griendtsveen / Horst-centrum / Sevenum / Kronenberg - Griendtsveen, Sevenum, Horst en Kronenberg. In deze dorpen moet snel iets gedaan worden aan de schoolgebouwen. Door krimp staan lokalen leeg en sommige scholen zijn zo oud, dat verbouwing of nieuwbouw nodig is. De gemeente Horst aan de Maas en de verschillende schoolbesturen moeten op zoek naar oplossingen.

Er moet de komende vijf jaar echt iets gebeuren aan schoolgebouwen in de kernen Griendtsveen, Kronenberg, Horst en Sevenum. Onderzoek leert dat het aantal kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar in Horst aan de Maas tussen 2011 en 2017 met dik 21 procent is gekrompen.

Daarnaast zijn de gebouwen van de achttien basisscholen en de twee middelbare scholen in deze gemeente met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar nogal verouderd. Wettelijke normen zoals die voor de ‘Frisse Scholen’ worden lang niet overal gehaald. Laat staan dat alle schoolgebouwen geschikt zijn (te maken) voor modern onderwijs.

Er liggen nu vier concrete ­knelpunten waar onderwijswethouder Han Geurts samen met scholenkoepels een oplossing voor moet bedenken.

Investeren
Zo huist basisschool De Driehoek in Griendtsveen in een pand uit 1907 en zal de toch al kleine school verder krimpen van 45 naar 40 leerlingen in 2019. De vraag of investeren in het gebouw verstandig is, wordt de komende maanden met de gemeenschap besproken, zegt Geurts. "Dat geldt voor alle knelpunten. Niets staat vast. We zoeken voor elke school de juiste oplossing."

Zo ook voor de Horster basisscholen Weisterbeek en Doolgaard. Het gebouw van de Doolgaard, die iets krimpt van 382 leerlingen naar 372, heeft groot onderhoud nodig. Het leerlingenaantal van de Weisterbeek, die in twee oude gebouwen zit, zal tegen alle trends in groeien van 357 naar 436 in 2027. De school huist nu in een hoofdgebouw uit 1980 en in het vroegere ING-kantoor dat ernaast ligt. Er zijn nu al structureel twee klaslokalen te weinig. Eigenlijk is nieuwbouw noodzakelijk.

Junior College
Echter, in Horst ligt ook het Junior College. Dit redelijk nieuwe gebouw uit 2002 zal in 2021 leeg komen te staan, zegt wethouder Geurts, die hier kansen ziet. "Er is nog lang niets besloten. Maar samen met de schoolbesturen moeten we goed kijken naar alle mogelijkheden. En natuurlijk naar de kosten." Niet onbelangrijk: als het om nieuwbouw of tijdelijke huisvesting van scholen gaat, betaalt de gemeente. Dat de drie basisscholen van Sevenum samen goed zijn voor elf leegstaande leslokalen, is in die zin ook een knelpunt voor Horst aan de Maas dat nader bekeken moet worden.

En hoewel basisschool de Kroevert in Kronenberg een redelijk nieuw gebouw heeft uit 2012 en de krimp met 88 leerlingen nu naar 74 in de nabije toekomst best meevalt, is ook hier werk aan de winkel. De technische installatie van dit pand is nu al verouderd. Van een frisse school of modern onderwijs is zonder verbouwing geen sprake.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje