Minder belasting, weinig extra’s voor Horst aan de Maas

Print
Minder belasting, weinig extra’s voor Horst aan de Maas

Afbeelding: iStock

Horst - Minder belasting voor inwoners van Horst aan de Maas. En een gemeente die de komende vier jaar anderhalf miljoen euro overhoudt om nieuwe dingen mee te doen. Dat is niet echt veel, geeft wethouder Thijs Kuipers van financiën toe. "We moeten scherpe keuzes maken op elk vlak."

Een onroerendezaakbelasting (ozb) die met 5 procent daalt. Dit is het tweede achtereenvolgende jaar dat het gemeentebestuur van Horst aan de Maas het in de begroting kan melden.

In 2018 is deze gemeentelijke belasting ook al eens met 5 procent naar beneden geschroefd. Horst aan de Maas wil immers dat het ozb-tarief meer in de pas loopt met de overige gemeenten in Noord-Limburg. In 2017 heeft de Horster gemeenteraad geconstateerd dat de ozb voor woningen nogal hoog was. Door de belasting twee jaar op rij te verlagen, is dat nu gerepareerd.

Daar komt bij dat de rioolheffing niet wordt verhoogd, volgend jaar. Alleen de tarieven voor de reinigingsrechten stijgen in 2019 met 2,4 procent. Voor een gemiddeld huishouden met meerdere personen betekent dit concreet een verhoging van 3,65 euro per jaar.

Zwembad de Berkel
Verder schrijft het Horster college in de begroting dat er eind 2018, begin 2019 een plan ligt voor een nieuw zwembad op Afslag 10. "We overwegen een nieuw zwembad. Mits dat - naast specifieke voordelen - een verbetering inhoudt ten opzichte van het huidige zwembad. Dus met meer en duurzame faciliteiten en met een exploitatie die past binnen de visie en functionaliteit van een nieuw zwembad. De huidige gebruikers mogen er niet op achteruitgaan", schrijft het college. Dit houdt in dat het huidige zwembad De Berkel in hartje Horst verdwijnt.

Ook de nabijgelegen sporthal De Berkel wordt, als de plannen in de begroting van 2019 werkelijkheid worden, verplaatst naar Afslag 10. De verplaatsing van zwembad en sporthal plant het college in 2021.

Andere onderwerpen die in de begroting staan, zijn onder meer het doortrekken van de Greenport Bike Way richting Noord-Brabant, een onderzoek naar de mogelijkheid om vrachtwagens uit dorpskernen te weren en een onderzoek naar de afritten van de A73. Die zouden in potentie gevaarlijk zijn omdat daar ook veel kinderen komen.

Verder blijft het college zich 'met ­realisme inzetten voor de komst van station Grubbenvorst-Greenport', zo staat in de begroting.

Anderhalf miljoen
De komende vier jaar houdt Horst aan de Maas anderhalf miljoen euro over voor nieuw beleid, zegt wethouder Thijs Kuipers (Financiën). "Dat is aan de krappe kant. Vandaar dat wij als college de tijd nemen om te bekijken wat we gaan doen met dat geld. We hopen in december met een voorstel te komen."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje