Alsnog gebiedsverbod in zaak mishandeling transgenderstel

Print
Alsnog gebiedsverbod  in zaak mishandeling transgenderstel

Kristiana Moretti (links) en Arianne Brink willen dat er een eind komt aan de agressie tegen transgenders in Heerlen. Afbeelding: Johannes Timmermans

Burgemeester Roemer heeft alsnog een geldig gebiedsverbod opgelegd aan een minderjarige Heerlenaar die verdacht werd van mishandeling van een transgenderstel. Dat heeft de voorzieningenrechter woensdag in Roermond besloten.

De eerste keer dat Roemer een gebiedsverbod aan de jongen wilde opleggen, wees de voorzieningenrechter dat af. Tot "grote teleurstelling" van de waarnemend burgemeester. Hij wilde daarmee de veiligheid van het stel garanderen, nadat de jongen op vrije voeten was gekomen.

Mishandelingen
Het verbod voor drie maanden was naar het oordeel van de rechtbank te ruim geformuleerd. Bijna het hele centrum leek er onder te vallen. De jongen zou niet meer naar school of de bibliotheek kunnen en evenmin een bijbaantje in een winkel kunnen krijgen. Daarbij kwam dat de mishandelingen zich in een veel beperkter gebied hadden afgespeeld.

De nieuwe poging van Roemer kan de goedkeuring van de voorzieningenrechter wel wegdragen. De jongen mag zich tot 10 november niet vertonen in een ruim gebied rond de Auroraflat. Aan het gebiedsverbod zijn op schooldagen aanvullende voorschriften verbonden: de route waarlangs hij loopt of fietst is exact vastgelegd. Gaat hij met de bus, dan moet hij een rechtstreekse lijn nemen. In bepaalde gevallen kan de jongen ontheffing aanvragen.

De advocaat van de jongen betoogde tevergeefs dat de maatregel buitenproportioneel is. Ook zou de duur van het gebiedsverbod onvoldoende zijn onderbouwd.

Lees ook: Vuistslag in je gezicht omdat je transgender bent; 'Voor ons is hier nu de streep'

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →