Maastrichtenaar (92) springt uit vliegtuig: 'Mijn gebit moet wel nog uit'

Print
Een potje klaverjassen, tv kijken, een middagdutje. Wat doet een mens op z’n 92ste? Sjef Humblet (92) springt met een parachute uit een vliegtuig.

Sjef Humblet was de gelukkige winnaar van een kruiswoordpuzzel in het krantje van de zorggroep. Zijn prijs: een wens naar keuze. Daar hoefde hij niet lang over na te denken. Woensdag ging zijn lang gekoesterde wens in vervulling. Eindelijk, want Sjef heeft er écht lang op moeten wachten. "Ik wilde al heel lang parachutespringen, maar ik mocht het niet van mijn vrouwen. Niet van de eerste en niet van de tweede. Ze zijn er nu allebei niet meer, dus nu kan het."

Avonturier
De hoogbejaarde Maastrichtenaar draait zijn hand niet om voor een avontuurtje meer of minder. "Wat is hier nu bijzonder aan?", vroeg Sjef zich woensdagmiddag op vliegveld Teuge meermaals hardop af. Het tekent de goedlachse bewoner van een aanleunwoning van Mosae Zorggroep in Maastricht. Hij is opvallend nuchter en onbevreesd. Kleindochter Tara (24) steekt iets anders in elkaar: "Ik weet pas sinds drie dagen dat hij deze sprong gaat maken. Het boeit hem gewoon niet. Ik heb de zenuwen in plaats van híj." Toch wilde Tara dit niet missen: "Ik wilde er per se bij zijn. Ik ben zo trots dat opa dit doet. Hij is een échte avonturier."

'Dit is nog mooier dan ik me had voorgesteld'
Het wachten op de sprong maakt wat jeugdig ongeduld in Sjef los: "Hoe lang duurt dit nog?", vraagt hij een paar keer aan zijn kleindochter. Als zijn naam omgeroepen wordt, kan het avontuur beginnen. De man die Sjefs sprong begeleidt, kleedt hem aan. "Mijn gebit moet wel nog uit voordat ik ga springen!", zegt Sjef. "Dat wil ik echt niet onderweg verliezen."

Even later zit hij in het vliegtuigje en maakt hij onder een warm najaarszonnetje de sprong waar hij al die tijd naar uitgekeken heeft. Na een soevereine landing moet de zichtbaar geëmotioneerde Sjef even op adem komen. "Dit is nog mooier dan ik me had voorgesteld. Ik sta wel te bibberen op mijn benen." Terug in het café van het vliegveld kijkt Sjef vol ongeloof op een groot scherm naar de beelden van zijn sprong. Tara vraagt hem wat de volgende uitdaging wordt. Hij antwoordt: "Diepzeeduiken misschien?"

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →