‘Meer zicht krijgen op georganiseerde drugsnetwerken’

Print
‘Meer zicht krijgen op georganiseerde drugsnetwerken’

Foto ter illustratie. Afbeelding: Shutterstock

Er is te weinig zicht op hoe (hard)drugshandelaren anno 2018 in Maastricht opereren.

De zichtbare overlast van drugsrunners en ‘verdwaalde’ buitenlandse kopers in Maastricht is sinds 2012 substantieel gedaald. Daar staat tegenover dat de kennis over drugsproblematiek en drugsgerelateerde criminaliteit in de stad de voorbije jaren fors is afgenomen.

Project
Dat blijkt uit de evaluatie van het project Frontière, dat in 2012 werd opgestart en bedoeld was om met een integrale aanpak de drugsoverlast in de gemeente terug te dringen.

Na de invoering van het zogenaamde i-criterium, waardoor buitenlanders niet meer welkom zijn in de Maastrichtse coffeeshops, werd intensief gehandhaafd door het DOEN-team (Drugs-Overlast-Effe-Niet). Vanuit Stein opereerde het Joint Hit Team, dat zich richtte op runners op de A2 en panden waar grootschalige drugshandel plaatsvond.

Reorganisatie
Door reorganisaties bij de politie werden deze teams in 2015 opgeheven. Met als gevolg dat door een gebrek aan capaciteit, betrokkenen de laatste twee jaar het gevoel hebben ‘de topjes van het gras te maaien’, staat in de evaluatie, die is uitgevoerd door hoogleraar criminologie, Hans Neelen en Kim Geurtjens, junior onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Het is de bedoeling dat de aanbevelingen en conclusies in het onderzoek worden meegenomen in het plan Frontière 2.0.

Gebrek
De onderzoekers praatten met 23 mensen van verschillende overheidsinstanties die bij Frontière betrokken waren. Die zijn voor het merendeel heel positief over het drugsmeldpunt, waar mensen de voorbije jaren met hun klachten terecht konden. Maar er moet een laag dieper worden geboord.

‘Als zorgpunt komt uit de interviews naar voren dat anno 2018 wel zicht bestaat op de buitenste laag van de drugsmarkt, maar dat onvoldoende kennis bestaat over de wijze waarop drugsnetwerken in en rondom Maastricht zijn georganiseerd en wie achter de schermen aan de touwtjes trekt’, aldus het onderzoek. Vooral het gebrek aan kennis over de markt in harddrugs baart zorgen.De evaluatie wordt in december besproken.