‘Populatie wasberen in Limburg is groter dan gedacht’

Print
‘Populatie wasberen in Limburg is groter dan gedacht’

Afbeelding: iStock

Zeker vijftig tot honderd wasberen lopen vrij rond in de provincie Limburg. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van het Limburgse statenlid van de Partij voor de Dieren. De populatie wasberen in Limburg is volgens de provincie ‘groter en wijder verbreid dan gedacht’.

In totaal kwamen het afgelopen jaar in Limburg meer dan twintig wasbeermeldingen binnen, met name in de omgeving van Maastricht, Thorn, Schinnen, Nuth en Sittard-Geleen.

Lees ook: Wordt de wasbeer vogelvrij?

De wasbeer mag niet blijven van de provincie omdat dit in strijd is met EU-regels over ‘invasieve exoten’. Zolang een populatie ‘invasieve exoten’ zich nog niet permanent ergens in de EU heeft gevestigd, moet er alles aan gedaan worden om ze te verwijderen.

'Eliminatie-actie'
Hoe het uitroeien van de Limburgse wasbeer precies in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder van de provincie. De provincie schrijft dat er wordt gestart met ‘een eliminatie-actie door het wegvangen en opvangen en of doden met het geweer’. Eerder werd al door Faunabeheer Eenheid Limburg vermeld dat het in Limburg toestaan van de jacht op wasberen door jagers, tot een van de mogelijkheden behoort.

Marian van Keulen van de Dierenambulance Limburg heeft de laatste tijd geen nieuwe meldingen binnen gekregen van wasberen: "Dat is heel vreemd, heel gek. Aan de ene kant zijn we er blij mee want de diertjes veroorzaakten ook problemen. Aan de andere kant is het ook verontrustend. Er was een hausse aan meldingen in september en die houdt nu plots op.”

Opportunist
De provincie schrijft dat het zwart-wit-grijze beestje, dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, veel schade aan kan brengen: "De wasbeer is een roofdier en een opportunist die met name in natuurgebieden een bedreiging kan zijn voor kwetsbare soorten.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →