Roermondse horeca niet gastvrij voor gehandicapten

Print
Roermondse horeca niet gastvrij voor gehandicapten

Afbeelding: John Peters

De Roermondse horeca blijkt niet echt gastvrij voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit een onderzoekje in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. Meest toegankelijke horecagelegenheid is de Oranjerie, zo werd donderdag in het stadhuis bekend gemaakt.

Wie gezond van lijf en leden is, staat er nooit bij stil. Maar een stad kan voor mensen met een beperking één groot hindernisparcours zijn. Roermonds wethouder Marianne Smitsmans schudt de voorbeelden zo uit haar mouw. "Wat betekent het als je in een rolstoel zit en je moet over een klinkerplein? En wat als je hoognodig moet en er is geen invalidentoilet?” Smitsmans verhaalt over een meneer die zich bij haar beklaagde dat zijn op een rolstoel aangewezen echtgenote een incontinentieluier aan moet als ze een avondje uitgaan. "Omdat ze nooit zeker weet of er een invalidentoilet is.”

Gastvrij voor iedereen
Als het aan de wethouder ligt, wordt Roermond een stad die "gastvrij is voor iedereen”.  Vandaar dat de gemeente dit jaar voor het eerst actief meedoet aan de ‘Week van de Toegankelijkheid’, die dit jaar als thema vrijetijdsbesteding meekreeg. Op initiatief van het Gehandicapten Platform Roermond is samen met de VVV een ‘wandelroute toegankelijk Roermond’ gemaakt. De 32-jarige Chantal Aspers, die als gevolg van reuma op 20-jarige leeftijd in een rolstoel terecht kwam, mag de eerste folder deze donderdag in het stadhuis in ontvangst nemen.

Penningmeester Norbert van Dooren van het gehandicaptenplatform kraakt ook nog wat kritische noten. Tijdens het testen van de route stuitten rolstoelers op een wirwar aan obstakels. Kledingrekken en reclameborden in winkelstraten - "sorry gemeente, maar waar blijft de handhaving?”  Ontoegankelijke horeca. Dat laatste bracht het platform op het idee eens te onderzoeken hoe het nu eigenlijk zit met de gastvrijheid van de Roermondse horeca  jegens mensen met een beperking.

Enquête
Samen met regiomanager Christiaan Fijen van Koninklijke Horeca Nederland werd een mini-enquête met vijf vragen opgesteld. Eerste vraag: kunnen rolstoelers überhaupt binnen? Slecht vijftien ondernemers namen de moeite te reageren, van wie sommigen ook nog eens eerlijk bekenden helemaal geen  faciliteiten voor gehandicapten te hebben.  Winnaar - want de meeste voorzieningen, inclusief een ringleiding - is theaterhotel de Oranjerie. Maar ook het Schnitzelparadies blijkt over een uitzonderlijke troef te beschikken: een menukaart in braille voor blinden en slechtzienden. Als stimulans krijgen alle horecazaken die aan de eisen van het gehandicaptenplatform voldoen een sticker voor op de deur.  Als stimulans voor de rest.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen