Zweeds meisje (8) vist duizend jaar oud zwaard op uit meer

Print
Zweeds meisje (8) vist duizend jaar oud zwaard op uit meer

Archieffoto Afbeelding: AD/De Agostini/Getty Images

De 8-jarige Saga Vaneck heeft in het Vidöstern-meer in het zuiden van Zweden een zwaard opgevist van zeker duizend jaar oud. Onderzoekers schatten de leeftijd van het zwaard zelfs op 1.500 jaar, zo berichten Zweedse media.

 De vondst dateert al van deze zomer, de familie van het Zweeds meisje bezit in de regio een vakantiehuisje.

Zwaard
Toen Saga in het meer ging zwemmen, stond het waterpeil erg laag als gevolg van de extreme droogte. "Ik voelde iets in het water en tilde het op. Er was een handvat en toen zag ik dat het een zwaard was", vertelt ze aan de Zweedse radio.

Het lokale museum gaat het relict nu bewaren. Volgens de conservator van Jönköpings Läns Museum bevindt het zwaard zich in een uitzonderlijk goede staat.

Broche
Na de ontdekking besloten de lokale autoriteiten op zoek te gaan naar eventuele andere historische overblijfselen. Ze vonden in het meer nog een broche uit de derde eeuw.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen