Zorgpioniers Jos en Wies Beijers zoeken opvolging

Print
Zorgpioniers Jos en Wies Beijers zoeken opvolging

Wies en Jos Beijers willen na bijna 10 jaar de sleutel van Herbergier Grathem doorgeven. Afbeelding: VIA Leudal

Grathem - Herbergier Grathem is een kleinschalige woonvoorziening waar Jos en Wies Beijers onder één dak wonen met 15 mensen met geheugenproblemen. Na bijna 10 jaar gaan ze op zoek naar opvolgers die de Grathemse Herbergier voort gaan zetten.

Om geïnteresseerden de sfeer te laten proeven verzorgen Wies en Jos op 17 oktober een informatiemiddag inclusief rondleiding. “Als tweede Herbergier in Nederland hebben wij middenin de plezierige reuring van de pioniersfase gezeten,” vertelt Jos over de start in juli 2009. “Wij kregen de sleutels en moesten toen zelf veel uitzoeken. De ondeugd raakte daarbij ons hart.” Voor het stel was de Herbergier een wereld van verschil vergeleken met de ‘statische zorgcultuur’ die zij kenden uit de traditionele verpleeg- en verzorgtehuizen.

Samen wonen
Het echtpaar woont sindsdien samen met hun vijftien gasten in een karakteristieke carréboerderij. De sfeer is ongedwongen. Gasten gaan hun eigen gang of met elkaar op pad. Naast de dagelijkse uitstapjes, genieten Jos en Wies samen met hen van de pracht die Grathem en omgeving te bieden heeft. Net als in de andere 41 Herbergiers in Nederland gaan de deuren niet op slot, nog altijd geen vanzelfsprekendheid in de wereld van de dementiezorg.

Betrokken
Door de jaren heen is Herbergier Grathem een begrip in het dorp geworden. De gasten en het team van Jos en Wies worden regelmatig betrokken in het sociale dorpsleven. Zo organiseert de gemeenschap een huiskamerproject, waarbij een paar gasten anderen ontmoeten, koffiedrinken en kaarten. Met de lokale carnavalsvereniging, fanfare, schutterij, drumband en toneelvereniging wordt ook contact gehouden.

Infomiddag
De informatiemiddag is met name bedoeld voor mensen met serieuze interesse in het zorgondernemerschap in een Herbergier. Aanmelden kan alleen via de website van De Drie Notenboomen, franchisegever van de formule Herbergier. Wie geïnteresseerd is in het zorgondernemerschap, maar verhinderd is op 17 oktober, kan zich ook aanmelden voor de infomiddag op 27 november. Meer info: www.herbergier.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →