Taart gemaakt van afval smaakt goed

Print
Taart gemaakt van afval smaakt goed

Jeanne van Ittersum (l.) en Monique van Neerven van Trash’ure Taarten presenteren zich in Villa Flora in Venlo. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo - Met taarten gemaakt van reststromen trok Trash’ure Taarten vrijdag de aandacht op de openingsdag van de Dutch Agri Food Week in Villa Flora in Venlo.

Wil je de wereld verbeteren door taart te eten? Met deze vraag weet Jeanne van Ittersum van Trash’ure Taarten de aandacht van de aanwezigen in Villa Flora in Venlo meteen te vangen. Het is een van de innovatieve initiatieven die zich presenteren op de openingsdag van de Dutch Agri Food Week.

Eetbaar
Bezoekers laten zich een stuk van de meegebrachte taarten goed smaken. De taartenbakkers verwerken groente en fruit die door de boer of supermarkt niet meer kunnen worden verkocht, maar wel nog goed eetbaar zijn. Dat zijn soms producten met een afwijkende vorm. "Tijdens de droogteperiode deze zomer kregen we ook groente en fruit die te klein waren voor de verkoop. Ook krijgen we van enkele Albert-Heijn-supermarkten eieren waarvan na een week de uiterste verkoopdatum verstrijkt. Die verkopen ze niet meer maar die verwerken wij dan direct in een taart of quiche."

Het idee om van 'afval' taarten te bakken ontstond een paar jaar geleden toen ze nog op de Hogere ­Agrarische School zat. "Er wordt veel eten weggegooid. Ik wilde iets doen tegen de verspilling van voedsel."

Vluchtelingenstatus
Bijzonder aan het initiatief is verder dat mensen met een vluchtelingenstatus de taarten en quiches bakken. Dat past volgens haar ook binnen het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op dit moment runnen Van Ittersum en Monique van Neerven de zaak vanuit Nijmegen. Ze sluit niet uit dat ze op termijn ook de vleugels uitslaat naar Venlo en Helmond. Ruud van Heugten van Greenport Venlo vertelde haar vrijdag dat ze goed op Freshpark Venlo zou passen.

Wet- en regelgeving
Trash’ure Taarten heeft bij Brightlands Campus Greenport in Venlo aangeklopt voor adviezen rond wet- en regelgeving waar ze tegenaan lopen. "We zouden graag ook reststromen als yoghurt willen verwerken, maar regelgeving zit dat nog in de weg."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen