Geldpot Siebengewald: 'Wij zijn geen pinautomaat'

Print
Geldpot Siebengewald: 'Wij zijn geen pinautomaat'

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Siebengewald - Siebengewald heeft sinds kort een eigen geldpot. Deze pot, voor een groot deel gevuld door een weldoener, is bestemd voor alle projecten die goed zijn voor het dorp.

De Stichting Zevenwouden is op 28 juni opgericht. Ze heeft dit jaar 25.000 euro te besteden, dat kunnen er 50.000 per jaar worden. Dit bedrag is het rendement van een vrij risicoloze belegging. Volgens voorzitter Oscar Huizinga moet de Stichting Zevenwouden het minstens 25 jaar volhouden. Over de herkomst van het eerste geld voor het fonds wil Huizinga niets zeggen.

Zoeken
De Stichting Zevenwouden is op zoek naar donateurs én naar doelen. Dat laatste kunnen privépersonen zijn die leven in (vaak stille) armoede. Want dat er armoede is in het dorp, staat voor de voorzitter van de stichting als een paal boven water. "Kijk er de kranten maar op na, deze week was te lezen dat zelfs mensen met een baan niet meer rond kunnen komen", zegt hij. Gedacht kan worden aan mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met de contributie voor hun voetballende dochtertje of zoontje. Die bijdrage gaat dan niet naar het gezin, de stichting maakt het geld dan over naar de voetbalclub. Ook projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp kunnen in aanmerking komen. Dat kan een plein zijn dat moet worden opgeknapt of een speeltuintje.

Melden
De stichting leeft bij de gratie van 100 procent discretie", zegt Huizinga. De aanvragers zullen zich zelf moeten melden of via de gemeente of school. "We gaan niet aan de deur aanbellen." De aanvragen worden beoordeeld aan de hand van vastgelegde criteria. En de aanvrager zal zelf ook de handen uit de mouwen moeten steken of de portemonnee moeten trekken. Huizinga: "Wij zijn geen pinautomaat."

In een reactie op de nieuwssite Maasduinen Centraal zei wethouder Lia Roefs (PK) dat zij "ieder dorp zo’n fonds gunt." Want de gemeente heeft dan wel wat potjes, vaak voldoen mensen net niet aan de regeltjes.