Trend: meer dorpen zorgen voor zichzelf

Print
Trend: meer dorpen zorgen voor zichzelf

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Siebengewald - Vroeger klopten mensen in nood aan bij de kerk of het klooster. Later bij de gemeente. De trend is dat dorpen voor zichzelf en hun inwoners gaan zorgen.

Hartstikke trots zijn ze in Siebengewald dat ze sinds juni van dit jaar de Stichting Zevenwouden hebben. Een financieel fonds waarmee de leefbaarheid van het dorp op alle mogelijke manieren gaat steunen.

'Dat de gemeente alles regelt, is ouderwets'
Het is een trend dat dorpen meer voor zichzelf gaan zorgen, al dan niet door zelf geld in te zamelen zoals de stichting Zevenwouden dat doet. Weldoeners, legatoren en donateurs zorgen voor de vulling van de pot. Heel vaak komt het geld echter van gemeenten, goede-doelenstichtingen en woningverenigingen, bijvoorbeeld Wonen Limburg. In opkomst zijn de energiecoöperaties die geld dat ze met windmolens of zonnepanelen verdienen, in een dorpsfonds stoppen. "Een goed plan bestaat niet, er zijn veel mogelijkheden om de leefbaarheid te vergroten", zegt Michaël Verheijen van de Vereniging Kleine Kernen Limburg. Verheijen ziet een trend dat meer dorpen meer voor zichzelf gaan zorgen. Hij schudt het ene voorbeeld na het andere uit de mouw. Hij noemt initiatieven in Blitterswijck, Stramproy, Baexem, Koningslust en Kessel(-Eik). De dorpen willen niet meer afhankelijk zijn van een wispelturig gemeentebestuur dat wellicht nu nog de portemonnee trekt maar over vier jaar niet meer. "Dat de gemeente alles regelt, is ouderwets. De rollen zijn nu omgedraaid, de mensen willen zelf de regie hebben."

Geld
Een puntje wil die wel aanroeren: het democratische gehalte van zo’n fonds met vaak veel geld in kas. Wie bepaalt wie iets krijgt en ook nog hoe hoog het bedrag is? Verheijen: "Hoe kun je zorgen dat het geld niet naar een selecte groep gaat? Zorg ervoor dat je doet waar de meeste mensen wat aan hebben."