Verhoging ozb naar fonds ondernemers in Heerlen

Print
Verhoging ozb naar fonds ondernemers in Heerlen

Afbeelding: iStock

Heerlen gaat de ozb op bedrijfspanden de komende drie jaar met 3,25 procent ophogen. Deze opslag wordt volledig gestort in een nieuw Ondernemersfonds.

De ondernemers krijgen gezamenlijk de beschikking over het het geld. „Zij kunnen er bijvoorbeeld promotiecampagnes van betalen, iets in de openbare ruimte zetten of een centrummanager inhuren”, zegt wethouder Martin de Beer (Economie, VVD/D66). Het geld wordt naar rato aan een bepaald stadsdeel of bedrijventerrein toegekend.

Miljoen
De Beer: „Over drie jaar zit er ongeveer één miljoen in kas. We maken het structureel. Daar staat tegenover dat de precariobelasting in 2020 en 2021 wordt afgeschaft. Steden als Leiden, Utrecht en Heerenveen kennen al langer ondernemersfondsen die uit een opslag op de ozb worden gefinancierd.

Het stadsbestuur heeft nagedacht over de vraag hoe ze ondernemerschap meer zou kunnen ondersteunen, vervolgt De Beer. Hoe krijg je ze in een positie dat ze zelf gezamenlijk initiatieven nemen? En die van elkaar steunen? De praktijk leert dat er altijd wel mensen met goede ideeën zijn, maar dat die anderen maar moeilijk meekrijgen. Men is gefocust op het eigen bedrijf. Dat horen we ook op bedrijventerreinen.”

Horror-advertentie
Toch kijken ondernemers die iets willen evengoed nogal eens vragend naar de gemeente, constateerde de wethouder. Recent nog in een ‘verontruste horror-advertentie’. Binnenstadsondernemer Jeroen Arons is blij met de maatregel. „Het is mooi dat de gemeente het voortouw neemt en een handreiking doet. De bal komt bij ons te liggen, wij krijgen de regie.”

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen