Zonovergoten en 25 graden: record is in zicht

Print
Zonovergoten en 25 graden: record is in zicht

Met name zondag wordt een goede dag om op een terras te zitten. Afbeelding: ANP EXTRA

Volop zon, nauwelijks wind en plaatselijk 25 graden: vandaag wordt mogelijk de warmste 6 oktober ooit. Een plek in de top drie lijkt sowieso onvermijdelijk. "Het wordt spannend'', zegt meteoroloog Hanneke Luijting van Weerplaza.

De warmste 6 oktober ooit gemeten was in 1961, toen het kwik bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in De Bilt 23,4 graden aantikte. Op de tweede plek staat 1921 toen het 23,1 graden werd. 

Zaterdagmiddag geven de thermometers in De Bilt naar verwachting 21,4 graden aan, maar het kan makkelijk warmer worden als de zon flink schijnt. "Het is in ieder geval lang geleden dat het op 6 oktober zo warm was'', zegt Luijting. "De meest recente uitschieter was 20,2 graden in 2001.''

De mogelijk historische dag begon op meerdere plaatsen mistig en koel: rond acht uur was het in het noordoosten van het land slechts vijf graden. In het zuidwesten kwam de temperatuur zo'n zes graden hoger uit. Zaterdagmiddag stijgt het kwik snel, zeker in Limburg tot wel 25 graden.

Hele week nazomer
Wie van de zon wil genieten, doet er goed aan om snel naar buiten te gaan. "In het zuidoosten blijft het heel lang zonnig, maar in het noordwesten wordt het in de loop van de dag al bewolkt'', zegt Luijting. Uit de wolken valt in de avond en nacht wat regen, maar die buien trekken zondagochtend weg. Door een aanvoer van koude lucht wordt het dan echter niet warmer dan een graad of 14 à 16.

De maandag is met 17 graden een tussendag, want dinsdag tot en met zaterdag is het volop nazomer met temperaturen van zo'n 22 graden. Het lijkt er zelfs op dat de warmte tot en met de maandag van de week daarna aanhoudt, zegt Luijting voorzichtig. "Woensdag en donderdag zijn de warmste dagen, maar de rest van de week lijkt het ook droog te blijven en warmer dan 20 graden.''

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje