Twaalf appartementen ontruimd na brand in truck vol drugsafval in Eindhoven, 'zeer gevaarlijke situatie'

Print

Vrachtwagen met drugsafval in brand aan de Offenbachlaan in Eindhoven. Afbeelding: Bert Jansen

Twaalf appartementen zijn zondagochtend rond 6.30 uur ontruimd in de Offenbachlaan in Eindhoven nadat daar een vrachtwagentje vol drugsafval in brand was gevlogen. Er is tijdelijke opvang geregeld voor 20 bewoners. Zaterdagavond werd in diezelfde straat een ander vrachtwagentje ontdekt waaruit xtc-afval lekte. Ook dat voertuig was volgeladen met vaten en jerrycans.

De geëvacueerde bewoners kunnen naar verwachting pas rond 16 uur weer terug naar hun woning.

De politie spreekt van een zeer gevaarlijke situatie. Vooral de zoutzuurdampen vormden een gevaar, aldus de brandweer. "Het is natuurlijk gestoord als iemand zoiets doet zo dicht bij een flat", zegt een woordvoerder van de politie. 

Opruimen
Het opruimen van afvalstoffen gaat zeker de hele middag nog duren volgens de brandweer. Er komen zondagmiddag nog steeds giftige dampen uit de vrachtwagen en dat is goed te ruiken. Publiek wordt op veilige afstand gehouden. Gespecialiseerde bedrijven worden ingezet om alles netjes en verantwoord op te ruimen. Dampen die vrijkomen worden met water 'verdund' om overlast naar de omgeving te beperken.

Vloeistof lekte
De avond ervoor, omstreeks 23.00 uur, kreeg de brandweer een melding binnen dat er in diezelfde straat maar zo'n 200 meter verderop, een ander vrachtwagentje stond waaruit vloeistof lekte. Onderzoek van de brandweer wees uit dat het ging om drugsafval. De rode vloeistof sijpelde op straat en liep het riool in. Het is onbekend hoeveel chemisch afval is weggelekt. Binnen krap 10 uur tijd werd er dus twee keer drugs gedumpt midden in een woonwijk.

Ontruiming
Om 09.30 is de brandweer nog altijd aan het blussen. "Dat gaat nog wel even duren", zegt de officier van dienst van de brandweer. "De ontruiming moest op stel en sprong. Sommigen stonden echt in hun badjas buiten." Nadat de brandweer de brand enigszins had geblust mochten sommigen bewoners even terug naar binnen om wat spulletjes te pakken. Ze werden daarna bij familie en bekenden opgevangen of in een buurthuis dat door de gemeente is geregeld. "We hebben ook een hoop auto's moeten verplaatsen, die kunnen ook niet zo goed tegen zoutzuurdampen", zegt een brandweerwoordvoerder.

Het is nu wachten op een gespecialiseerd bedrijf voor de flinke opruim- en schoonmaakklus. "Alles is verontreinigd door het bluswater. Het zal nog even duren voordat bewoners weer terug hun huis in kunnen." De Officier van Dienst verwacht dat dat rond 16.00 uur zal zijn.

"Je voelt je zo toch niet meer veilig", zegt een buurtbewoonster. "Ik hoorde rond 6 uur een knal, ik denk van de banden van de vrachtwagen. Ik dacht eerst dat de hele flat in brand stond. Denkt zo iemand niet na over de bewoners van die flat? Hoe moeten die eruit komen? Dit is toch verschrikkelijk."

Saifeddin Tikni werd vroeg in de ochtend wakker van een harde knal. "Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar kort daarna hoorde ik ook sirenes. Toen ik uit mijn zolderkamerraam keek stond die vrachtwagen in de fik." Volgens de politie is deze vrachtwagen van dezelfde criminelen als die andere vol drugsafval. Ik denk dat ze zich betrapt hebben gevoeld toen dat ontdekt werd en dat ze hebben besloten deze in brand te steken. Waarom zou je dat anders midden in een woonwijk doen?"

Volgens de officier van dienst van de politie gaat het onderzoek nog wel even duren. "We moeten erg voorzichtig te werk gaan omdat het synthetisch drugsafval betreft. Wat er precies allemaal in het busje zat moet uit onderzoek blijken."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →