Doden bij aardbeving van 5,9 op Haïti

Print
Doden bij aardbeving van 5,9 op Haïti

Afbeelding: AD/USGS

Haïti is zaterdagnacht getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,9, zo bericht het Amerikaanse geologisch instituut. Volgens lokale media zijn zeker tien mensen om het leven gekomen en meerdere mensen gewond geraakt. De slachtoffers raakten bedolven onder het puin toen de gebouwen instortten waar ze inzaten.

De beving had plaats in het noordelijkste puntje van het Caribische eiland, maar werd ook in hoofdstad Port-au-Prince en het buurland Dominicaanse Republiek gevoeld. De burgerbeschermingsdienst meldde dat mensen gewond zijn geraakt en dat de beving paniek veroorzaakte in verschillende steden. De president van Haïti, Jovenel Moise, riep de mensen op om kalm te blijven.

Het nieuwsmedium Loop Haïti meldt dat in het noordelijke havenplaatsje Port-de-Paix zeven doden zijn gevallen, nadat het huis waarin ze verbleven instortte. Volgens Le Nouvelliste stortte in het dorp Gros Morne een zaal in. Daarbij kwam één persoon om het leven, meldt de lokale krant. Daarnaast zouden gevangenen zijn vrijgelaten, nadat het politiecomplex waar ze inzaten beschadigd raakte.

Aardbeving in 2010
Het straatarme Haïti werd in januari 2010 getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,0. Daarbij kwamen toen meer dan 230.000 mensen om het leven en vielen meer dan 300.000 gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen raakten dakloos, een zesde van de totale bevolking. Nog altijd is de schade van toen niet helemaal hersteld: een deel van de bevolking woont nog altijd in tijdelijke onderkomens. De economische en politieke toestand is gespannen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →