Video en foto's: Feestdag in Hambacher bos

Print
Nadat de rechter vrijdag voorlopig het rooien van het Hambacher Forst voor de bruinkoolwinning verbood, veranderde de voor zaterdag al geplande demonstratiedag in een vrolijke winnaarsparty. En de boomhutten zijn weer terug in het bos, hemelsbreed 25 kilometer van Kerkrade.

Uit heel Duitsland, maar ook uit de buurlanden kwamen mensen zaterdag naar Buir. Het dorpje ligt vlak bij het laatste stukje Hambacher Forst dat van energiegigant RWE moet verdwijnen omdat er bruinkool onder zit. Ontspannen toekijkende politieagenten zagen 25.000 tot 30.000 mensen passeren. Maar de milieuorganisatie  BUND telde om 14 uur al 50.000 koppen, en nog tot laat in de middag stroomden duizenden demonstranten toe. Het werd de grootste demonstratie ooit in de bruinkoolstreek tussen Aken en Keulen. 

Verjagen
Dat het Hambacher Forst is uitgegroeid tot landelijk symbool van het verzet tegen de bruinkoolwinning heeft onder meer te maken met het optreden van de politie en van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen die het bos liet ontruimen. Liefst 3.500 agenten werden de afgelopen weken ingezet om  activisten uit hun 86 boomhutten te verjagen en het Hambacher bos schoon te vegen. Tijdens een van de ontruimingen overleed een jonge Duitse journalist die uit een boom viel. 443 betogers werden opgepakt, 144 werden er vastgezet. 27 agenten raakten gewond, 51 werden er bekogeld met uitwerpselen.

De drukke demonstratie  zaterdag werd door honderden jongeren aangegrepen om het bos opnieuw te bezetten, en materialen voor nieuwe boomhutten aan te voeren. Ook werd gepoogd de aarden wal te slopen die RWE vorige week om het bos liet aanleggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →