Woonwagenbewoners Spaubeek voeren actie voor meer staanplaatsen

Print
Woonwagenbewoners Spaubeek voeren actie voor meer staanplaatsen

Afbeelding: Loraine Bodewes

Spaubeek / Sittard - Familie van de woonwagenbewoners van het kamp in Spaubeek bezetten een deel van de parkeerplaats bij sportpark de Haamen in Beek. Ze eisen meer staanplaatsen.

"We vertrekken niet voordat we van de gemeente zwart op wit hebben dat er extra staanplaatsen komen." Hannes Klee, Maria Steinbach en het koppel Stan en Jozef ogen strijdbaar.

Ze zitten voor een van de vier caravans die de woonwagenbewoners afgelopen vrijdag op de parkeerplaats van sportpark de Haamen geparkeerd hebben. "Hier zien de mensen ons staan, krijgen we aandacht. We zijn te lang van het kastje naar de muur gestuurd."

Familie
De vier behoren tot de families die op het woonwagenkamp in Spaubeek wonen. Er zijn tenminste zes tot acht staanplaatsen te weinig om alle familieleden te huisvesten, stellen ze.

Het liefst willen ze een kampje in de gemeente Beek "want onze familieband is heel sterk en hier aan de Huynhof is plek", maar als het niet anders kan zou Sittard-Geleen ook goed zijn.

Noodgedwongen
Hannes (25) vraagt al sinds zijn achttiende om een staanplaats, zegt hij. Hij woont inmiddels in een flat in Geleen. "Ik kan niet wennen. Tussen vier muren leven is niets voor mij. Ik ben geboren en getogen op het woonwagenkamp. Als ik niet werk zit ik bij mijn ouders op het kamp in Spaubeek."

Daar verblijft ook Maria met haar vierjarig zoontje veel, ze woont "noodgedwongen" in Eys. "Ik ken daar niemand. In Spaubeek wel. Daar is mijn leven." Datzelfde geldt voor Stan en Jozef, die in Eijsden wonen. Het kamp in Spaubeek zit tjokvol. Zo woont een gezin met kinderen en kleinkinderen, negen in totaal, in een wagen van 7 bij 15 meter, zeggen ze. "Geen doen. Maar het is al twee jaar zo."

Gesprek
De gemeente is al enige tijd in gesprek met de woonwagenbewoners. "We begrijpen hun zorgen. Ze verwijzen naar het nieuwe beleid van het ministerie om voor voldoende staanplaatsen te zorgen. Maar dat moet regionaal worden opgelost, niet per gemeente. Want overal in de regio is een krapte aan staanplaatsen. We willen een structurele oplossing", zegt wethouder Ralph Diederen van Beek

 Hij vindt dat de provincie daarin de regie moet voeren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →