Rutte: wegen van dividendbelasting kost tijd

Print
Rutte: wegen van dividendbelasting kost tijd

Afbeelding: ANP

De coalitie neemt een paar weken de tijd om de omstreden afschaffing van de dividendbelasting opnieuw te bekijken. "Wegen kost tijd", benadrukt premier Mark Rutte. Maandag is het eerste rondje van het overleg. "We zijn er maandag nog niet uit."

Rutte zei dat in het radioprogramma Spijkers met Koppen. Eerder zondag had minister Wopke Hoekstra van Financiën ook al benadrukt dat het nog wel even duurt voordat de coalitie de knoop doorhakt over de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders.

"Er komen ongetwijfeld nog een heleboel gesprekken", aldus Hoekstra in WNL Op Zondag. "We gaan het op een nette en ordentelijke manier doen."

Bedrijfsleven tegemoet
Het kabinet was eigenlijk van plan de dividendtaks te schrappen, maar Rutte maakte vrijdag bekend dat idee opnieuw te gaan wegen. Zowel de premier als Hoekstra wil niet zeggen of het schrappen definitief van de baan is, maar volgens waarnemers in Den Haag betekent "heroverwegen" niets anders dan dat.

Bij handhaving van de dividendbelasting zal de coalitie bekijken hoe het bedrijfsleven op een andere manier tegemoet wordt gekomen.

Tegenvaller
Volgens de oppositie moet de opbrengst van de taks, bijna 2 miljard euro, naar bijvoorbeeld onderwijs en zorg. Maar de dividendbelasting gaat over de inkomsten van de begroting, aldus Hoekstra. "Veel van de ideeën die mensen hebben geopperd hebben juist met de uitgavenkant te maken."

De heroverweging rond de dividendtaks volgt op de aankondiging van multinational Unilever om de verhuizing van het hoofdkantoor in Londen naar Rotterdam uit te stellen. Een tegenvaller, vinden Rutte en Hoekstra. Het afschaffen van de taks was juist bedoeld om Nederland nog aantrekkelijker te maken voor grote bedrijven. De oppositie bekritiseerde het plan als een geschenk voor multinationals.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →