Zorgen om gevolgen van bruinkoolwinning voor Limburg

Print
Zorgen om gevolgen van bruinkoolwinning voor Limburg

Afbeelding: Istock

De Partij voor de Dieren (PvdD) maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor Limburg van de bruinkoolwinning in de Duitse Hambachgroeve, 25 kilometer ten oosten van Kerkrade.

Statenlid Pascale Plusquin vreest dat het wegpompen van grondwater door energiereus RWE catastrofale gevolgen heeft voor de hele regio en stelt daar vragen over aan Gedeputeerde Staten.

Grondwater
Om de bruinkool op grote diepte te kunnen afgraven wordt door RWE jaarlijks meer dan een miljard kubieke meter grondwater weggepompt. Dat heeft in de wijde omgeving invloed op de grondwaterstand.

Plusquin wijst op een elf jaar oude TNO-studie waaruit blijkt dat zelfs het Noord-Limburgse Broekhuizenvorst, op 70 kilometer afstand van een bruinkoolgroeve, met 10 meter verlaging van het grondwaterpeil te kampen heeft. Voor een deel wordt het weggepompte water door RWE elders weer geïnjecteerd om verdroging van natuurgebieden en landbouwgrond tegen te gaan.

Overleg?
De PvdD wil weten of Gedeputeerde Staten overleg hebben met de regering van Noordrijn-Westfalen over de "zeer vervuilende bruinkoolwinning" en de gevolgen voor natuur, water, atmosfeer en klimaat.

Uit de archieven blijkt dat 15 jaar geleden voor het laatst door Limburg protest is aangetekend tegen de bruinkoolwinning vanwege de verlaging van het grondwaterpeil.

Gevolgen
Plusquin vraagt wat er sindsdien is afgesproken en of opnieuw geïnjecteerd grondwater niet is vervuild. Verder wil ze weten of het veranderen van de grondwaterstand in Limburg leidt tot kansen op verzakkingen, aardbevingen en sinkholes en of er verband is tussen de dagbouwbruinkool en het hoge percentage fijnstof in Limburg.

Ook wil ze dat de provincie geen energie meer koopt van RWE of dochter Essent als niet kan worden uitgesloten dat de stroom met de zeer schadelijke bruinkool is opgewekt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →