Landelijke maatregelen in tbs-klinieken na aanrandingen bij de Rooyse Wissel

Print
Landelijke maatregelen in tbs-klinieken na aanrandingen bij de Rooyse Wissel

Afbeelding: DL

De beveiliging van personeel in tbs-klinieken moet beter. Twee aanrandingen in de Rooyse Wissel in Venray zijn aanleiding een landelijke aanpassing van het beleid.

De twee gewelddadige aanrandingen die de afgelopen twee jaar in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray plaatsvonden hebben landelijk geleid tot maatregelen.

Alarmknoppen die medewerkers van de meeste tbs-klinieken voor hun eigen veiligheid bij zich dragen, bleken bijvoorbeeld te gemakkelijk weg te slaan.

Maatregelen
Na het eerste incident in De Rooyse Wissel in oktober 2016 werd door de Venrayse kliniek zelf al besloten dat de piepers voortaan met een koord en een clip aan de kleding van medewerkers bevestigd moesten worden. Zo zou het apparaatje niet zomaar meer weggegrist kunnen worden.

Dat bleek afgelopen mei echter niet voldoende. Bij een nieuwe incident, waarbij een medewerker door een tbs-patiënt werd overmeesterd en aangerand, kon de pieper toch van de kleding gegrist en weggegooid worden, bleek na onderzoek.

Overleg
Medewerkers moeten het koord van de pieper daarom vanaf nu met een speciale knooptechniek aan hun kleding bevestigen. "Dat betekent dat medewerkers ook hun kleding daar voortaan op moeten aanpassen", vertelt directeur Hyacinthe van Bussel van De Rooyse Wissel.

Ook landelijk staat de veilige bevestiging van de alarmpager nu op de agenda. Diverse tbs-klinieken hebben tijdelijk vergelijkbare maatregelen genomen als De Rooyse Wissel in afwachting van een definitieve oplossing waarover de klinieken nu samen overleggen.

Verbod
De Rooyse Wissel heeft naar aanleiding van de twee aanrandingen er zelfstandig voor gekozen om medewerkers te verbieden om buiten kantoortijden om nog alleen met tbs-patiënten rond te lopen of door te brengen op het terrein.

Buiten kantoortijden zijn doorgaans minder medewerkers aanwezig in de kliniek en vinden er geen behandelingsprogramma’s plaats. Medewerkers moeten zich voortaan eerst melden bij de beveiliging, zodat een beveiligingsmedewerker of de straatcoach van de kliniek mee kan lopen of via camera’s actief toezicht houdt.

Rapport
Volgens directeur Van Bussel zijn er meer maatregelen en aanpassingen in beleid en protocollen doorgevoerd naar aanleiding van de aanrandingsincidenten. "Daar kan ik niet veel over zeggen, omdat het dan specifiek over behandelingen van patiënten gaat."

De resultaten van het onderzoek naar de tweede aanranding, dat heeft geleid tot de nieuwe maatregelen, is inmiddels afgerond. Het rapport ligt nu bij de Inspectie van Justitie en Veiligheid. Die moet beslissen of de kliniek voldoende heeft gedaan om de veiligheid van medewerkers te garanderen.

De tbs’er die in mei de aanranding pleegde in de Rooyse Wissel staat dit najaar terecht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →