Bouwen zonder vergunning, steeds meer illegale bouwwerken in Roerdalen

Print
Bouwen zonder vergunning, steeds meer illegale bouwwerken in Roerdalen

Afbeelding: iStock

Posterholt -

Eerst bouwen en dan pas een vergunning aanvragen. Het gebeurt steeds vaker in Roerdalen, constateert de gemeente. Die stemt niet altijd in met de illegale bouwsels.

De gemeente Roerdalen wordt steeds vaker geconfronteerd met bewoners die achteraf een illegaal bouwwerk willen legaliseren.

Klagers
Ze schrikken wakker als buurtgenoten bij de gemeente hebben geklaagd en een ambtenaar informeert naar hun bouwsel. Doordat klagers sinds kort hun melding ook via internet kunnen doorgeven, groeit het aantal meldingen, laat de gemeente weten.

Exacte cijfers zijn volgens de gemeente niet te geven omdat niet altijd duidelijk is dat iemand een vergunning aanvraagt voor een bouwwerk dat al klaar is.

Achteraf
Naar schatting wordt dit jaar voor tien tot vijftien bouwsels geprobeerd om achteraf een vergunning te krijgen. Momenteel is Roerdalen bezig met het legaliseren van een terras bij de vishandel in Posterholt.

Het verzoek om een bouwwerk aan de Roskam in Sint Odiliënberg te legaliseren werd afgewezen. Er loopt nog een procedure over een schutting en overkapping in Herkenbosch die al lang klaar is.

Dilemma
Een bewoner meldde zich recent namens buurtgenoten schriftelijk bij burgemeester en wethouders met een dilemma. Ze vinden het bouwwerk lelijk, maar durven geen formeel bezwaar in te dienen omdat ze bang zijn de sfeer in de buurt daarmee te verpesten.

De gemeente Roerdalen zegt het dilemma niet te zien omdat de bezwaarprocedure feitelijk niet anders is dan bij een gewone bouwvergunning.

Belangen
Bij legalisering worden alle belangen afgewogen, zegt een woordvoerster. Handhaven moet, maar de gemeente moet ook altijd kijken of een illegaal bouwwerk nog te legaliseren is. In het geval van Herkenbosch is om die reden alsnog de procedure opgestart voor een bouwvergunning.

Legaliseren lukt niet altijd. De eigenaar van een perceel aan de Roskam moet van de gemeente zijn caravan, overkapping, zeecontainers en waterhuisje weghalen omdat die hier volgens het bestemmingsplan nooit hadden mogen staan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →