Akkoord moet gezondheidsachterstand in Zuid-Limburg terugdringen

Print
Akkoord moet gezondheidsachterstand in Zuid-Limburg terugdringen

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De aanhoudende gezondheidsachterstand in Zuid-Limburg structureel terugdringen. Private en publieke partijen hebben daartoe het Gezondheidsakkoord Zuid-Limburg gesloten. "Zonder vitale bevolking valt de regio buiten de boot."

De gemiddelde gezondheid in Zuid-Limburg blijft jaar na jaar duidelijk achter bij de rest van het land. Het probleem is hardnekkig, want de vele projecten en campagnes om de gezondheid in de regio te verbeteren hebben niet of nauwelijks effect gehad. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor van de GGD.

Een initiatiefgroep met mensen uit bedrijfsleven, zorg, onderwijs, zorgverzekering, wetenschap en overheid heeft het Gezondheidsakkoord bedacht. "We moeten dit breed en samen oppakken", zegt Paul Borm, een van de initiatiefnemers.

Ongezonde bevolking
Er gebeurt zeker al veel op dit vlak, erkent Borm die jaren werkte voor de UM en nu actief is in de medical devices-branche (medische hulpmiddelen). Er worden tal van subsidies gegeven. "Maar iedereen is bezig met zijn eigen project. Sectoren werken niet samen. We moeten de schotten ertussen uithalen." Een helikopterview is nodig, we moeten verbinden, verbreden, versterken, versnellen én verankeren, stelt hij.

Want de consequenties van een ongezonde bevolking zijn enorm, vooral ook economisch. Daarom doen ook de werkgevers en zorgverzekeraars mee aan het Gezondheidsakkoord. "De ziektekostenverzekeraars in Zuid-Limburg draaien voor heel Zuid-Limburg verlies. Ze hebben hier nog nooit quitte gespeeld", zegt Loes Klaasse, voormalig bestuurder bij Maastro Clinic (radiotherapie), eveneens een stuwende kracht achter het akkoord.

Ziekelijk
Als mensen ziekelijk zijn, kunnen ze vaak niet werken. "Hoe hou je het als regio vol als je te maken hebt met een lage arbeidsparticipatie. Een vitale bevolking is van groot belang, anders valt Zuid-Limburg buiten de boot", vult Borm aan. Goede scholen verdwijnen, net als culturele voorzieningen.

Jongeren zullen nog meer wegtrekken, zegt hij. Als de regio economisch sterk wil worden zijn gezonde inwoners keihard nodig, is de overtuiging van de twee. Bedrijven als DSM en Vebego (schoonmaak, zorg en facilitaire dienstverlening) zijn zich daarvan bewust en werken al met programma’s om hun personeel gezond te houden.

Jong beginnen
"We moeten jong beginnen willen we een generatie gezond wegzetten", zeggen ze. Scholen spelen dan een belangrijke rol. Als kinderen daar leren gezond te eten en te bewegen, dan nemen ze dit mee naar huis. De invloed van kinderen op ouders moeten we niet onderschatten. We geloven in de jeugd."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →