Sjef Diederen straalt voorgoed in zijn eigen park

Print
Sjef Diederen straalt voorgoed in zijn eigen park

Het kunstwerk voor troubadour Sjef Diederen. Afbeelding: bas quaedvlieg

Hoensbroek -

In het Sjef Diederenpark in Hoensbroek is zondag een zes meter breed kunstwerk voor de Limburgse troubadour Sjef Diederen onthuld.

We zijn geboren in bronsgroen eikenhout, maar gevormd door onze muziek. Jo Erens, Jack Poels, Toon Hermans, Frans Pollux en Gé ­Reinders bezingen de Limburger tussen de lijnen van een notenbalk. Maar het is vooral Sjef Diederen die onze identiteit muzikaal wist te vangen.

De troubadour uit Hoensbroek schreef wat eigenlijk het Limburgs volkslied zou moeten zijn. Geneet Van ’t Laeve werd zaterdag door praktisch iedereen meegezongen tijdens de onthulling van een kunstwerk.

Eerbetoon
In het Sjef Diederenpark in Hoensbroek, de plek waar de in Valkenburg geboren singer-songwriter vijf decennia woonde, kun je nu niet meer om hem heen.

Kunstenares Diana Ramaekers maakte het S-vormige, kleurrijke en muzikale eerbetoon aan Sjef. Via een sokkel kan met een mobiele telefoon informatie, beeld en muziek van Diederen worden opgehaald.

Gewone leven
"Ik heb iets met Sjef. Hij zingt over het gewone leven en werkte in de mijnen (hij was jeugdleider bij de Ondergrondse Vakschool van de Staatsmijn Hendrik, red.)", zegt de Kerkraadse. "Ik heb een band met hem en de koel en wilde een eerbetoon aan hem maken. Ik had nooit verwacht een brok in mijn keel te krijgen."

Dat hadden meerdere bezoekers toen Ivo Rosbeek, de muzikant die met een crowdfundingactie geld inzamelde, een lied inzette. Begeleid door blazer, accordeon en gitaar zong in het park bijna iedereen mee met het levensmotto van Sjef Diederen:

Geneet van ’t laeve zolang este kins. Maak sjpas en plezeer, de laefs toch mèr ins.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →