'Verhuizen manege geen oplossing voor stikstofprobleem Buitenring'

Print
'Verhuizen manege geen oplossing voor stikstofprobleem Buitenring'

Afbeelding: Roger Dohmen

Landgraaf - De verhuizing van Manege Brunssummerheide naar Landgraaf lost het stikstofprobleem rond de Buitenring niet op.

De paarden moeten weg om de toename van uitstoot op de randweg goed te maken. Die uitstoot verdwijnt niet, maar wordt alleen maar verplaatst. Dat betoogt de Stichting Behoud Brunssummerheide in een brief aan de gemeente Landgraaf.

De Stichting Behoud Brunssummerheide wijst erop dat de manege moest verhuizen omdat door de komst van de Buitenring de hoeveelheid verkeer en dus ook de uitstoot van stikstof fors stijgen.

Verplaatsing
Verplaatsing van de manege (die met paardenmest ook stikstof produceert) was een van de maatregelen om dat te compenseren. Het plan is de paarden te verhuizen naar manege Kleine Heihof in Landgraaf.

"Dat blijft dus in de buurt van de Brunssummerheide. Daarbij komt dat de manege fors wil uitbreiden, waardoor de hoeveelheid stikstof verder zou toenemen."

Uitbreiding
De stichting wijst erop dat de manege niet alleen meer paarden wil stallen, maar ook evenementen wil organiseren en op termijn plannen heeft om horeca onder te brengen. Daarnaast zijn er plannen voor een (tijdelijke) grote witte plastic tent en een opslag van stro, die volgens de stichting niet in het gebied passen. "Als die er eenmaal staan zullen ze niet meer verdwijnen."

Door de komst van de manege zou ook de rust bij beschermd groengebied het Bosje van Kessenich en bij een dassenburcht in de omgeving worden verstoord.

De gemeente Landgraaf wil nog niet reageren op de kritiek omdat het bestemmingsplan dat de verhuizing mogelijk maakt nog in behandeling is. Als daarover een besluit valt, kan iedereen er bezwaar tegen aantekenen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen