'Verhuizen manege geen oplossing voor stikstofprobleem Buitenring'

Print
'Verhuizen manege geen oplossing voor stikstofprobleem Buitenring'

Afbeelding: Roger Dohmen

Landgraaf - De verhuizing van Manege Brunssummerheide naar Landgraaf lost het stikstofprobleem rond de Buitenring niet op.

De paarden moeten weg om de toename van uitstoot op de randweg goed te maken. Die uitstoot verdwijnt niet, maar wordt alleen maar verplaatst. Dat betoogt de Stichting Behoud Brunssummerheide in een brief aan de gemeente Landgraaf.

De Stichting Behoud Brunssummerheide wijst erop dat de manege moest verhuizen omdat door de komst van de Buitenring de hoeveelheid verkeer en dus ook de uitstoot van stikstof fors stijgen.

Verplaatsing
Verplaatsing van de manege (die met paardenmest ook stikstof produceert) was een van de maatregelen om dat te compenseren. Het plan is de paarden te verhuizen naar manege Kleine Heihof in Landgraaf.

"Dat blijft dus in de buurt van de Brunssummerheide. Daarbij komt dat de manege fors wil uitbreiden, waardoor de hoeveelheid stikstof verder zou toenemen."

Uitbreiding
De stichting wijst erop dat de manege niet alleen meer paarden wil stallen, maar ook evenementen wil organiseren en op termijn plannen heeft om horeca onder te brengen. Daarnaast zijn er plannen voor een (tijdelijke) grote witte plastic tent en een opslag van stro, die volgens de stichting niet in het gebied passen. "Als die er eenmaal staan zullen ze niet meer verdwijnen."

Door de komst van de manege zou ook de rust bij beschermd groengebied het Bosje van Kessenich en bij een dassenburcht in de omgeving worden verstoord.

De gemeente Landgraaf wil nog niet reageren op de kritiek omdat het bestemmingsplan dat de verhuizing mogelijk maakt nog in behandeling is. Als daarover een besluit valt, kan iedereen er bezwaar tegen aantekenen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →