Oncologen: 'Duizend vrouwen in Nederland straks onnodig chemo'

Print
Oncologen: 'Duizend vrouwen in Nederland straks onnodig chemo'

In een brandbrief aan minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, VVD) pleitten medisch specialisten en patiëntenverenigingen voor de opname in het basispakket van MammaPrint. Afbeelding: AD/ANP

Oncologen vrezen dat per jaar zeker duizend vrouwen onnodig een zwaarbelastende chemokuur moeten ondergaan. Dit omdat een speciale test die de kans op terugkeer van de ziekte voorspelt, mogelijk niet wordt toegelaten tot het basispakket.

Onlangs adviseerde het Zorginstituut Nederland om de zogenoemde MammaPrint, een genetische test die bij hormoongevoelige borstkanker wordt toegepast, niet op te nemen in het basis­pakket. Specialisten zijn hier boos over. Als dankzij de test blijkt dat de kans op terugkeer van tumoren minimaal is, kan de patiënt beslissen geen chemotherapie te nemen.

Voor de helft onnodig
"In Nederland krijgen zo’n 15.000 vrouwen per jaar borstkanker. De test is geschikt voor zo’n tweeduizend vrouwen met hormoongevoelige kanker. Voor ongeveer de helft van hen is chemo niet nodig. Het gaat dus om zo’n duizend vrouwen per jaar die toch zo’n behandeling zouden ondergaan als de MammaPrint niet wordt vergoed", zegt Gabe Sonke, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en internist in het Antoni van Leeuwenhoek.

Het Zorginstituut Nederland vreest juist dat er twee keer zo veel vrouwen overlijden aan borstkanker als bij de ziekte niet standaard met chemotherapie wordt behandeld. Oncologen bestrijden dat.

Brandbrief
Medisch specialisten en patiëntenverenigingen sturen een brandbrief naar minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, VVD) om te pleiten voor de opname in het basispakket van MammaPrint. De minister moet nog een besluit nemen. De test kost 2600 euro. De oncologen zijn bang dat patiënten vanwege de kosten zullen afzien van de test. Nu vergoeden zorgverzekeraars de test nog uit coulance. Of dat zo blijft, is geen uitgemaakte zaak. Verzekeraars wachten af wat Bruins beslist. 

Lees ook: Onbegrip groot na negatief advies over innovatieve kankertest

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →