Nieuwe methode helpt bij genezing brandwonden

Print
Nieuwe methode helpt bij genezing brandwonden

Afbeelding: iStock

Onderzoekers van het Brandwondencentrum Rotterdam hebben een sensor ontwikkeld waarmee de vochtverdeling in het lichaam op detailniveau kan worden geregeld. Deze nieuwe methode om vocht toe te dienen bij patiënten met brandwonden helpt bij hun genezing en leidt tot een korter verblijf op de intensive care. Ook zorgt het voor minder littekenvorming.

"Ernstige brandwonden maken een patiënten zo ziek dat ze zonder adequate behandeling kunnen overlijden aan een zogenoemde ‘brandwondenshock’. Die kost nu nog jaarlijks tientallen slachtoffers het leven. Het toedienen van de juiste hoeveelheid vocht is de oplossing", aldus het brandwondencentrum in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

Levensreddend
"Een goede methode om dit te meten was er tot nu toe niet", aldus traumachirurg Kees van der Vlies. "Zowel onder- als overdosering leidt tot grote problemen." Het toedienen van de juiste hoeveelheid vocht kan volgens hem levensreddend zijn bij voor vitale functies als hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Bovendien gaat het de ophoping van vocht in het lichaam tegen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →